Galstenen

De lever maakt gal aan. Gal is nodig om vetten af te breken en te verbranden. De gal wordt tijdelijk opgeslagen in de galblaas voordat het via de galwegen naar de darmen gaat. Als gal langere tijd ‘stilstaat’ in de galblaas of als er een infectie in de galblaas is, kan de galvloeistof gaan indikken. Deze ingedikte gal kan uiteindelijk verstenen en galstenen vormen. Galstenen ontstaan meestal in de galblaas, maar kunnen ook in de galwegen voorkomen.

Meer over

Er zijn verschillende soorten galstenen. Dit hangt af van de stof waaruit ze zijn opgebouwd. Zo zijn er cholesterolstenen en pigmentstenen. Cholesterolstenen komen het meest voor. Pigmentstenen zijn stenen van de gele kleurstof uit de gal (bilirubine).

Symptomen

Veel mensen hebben galstenen in hun galblaas. Deze geven meestal geen klachten.

Behandelingen

Als galstenen geen klachten geven is behandeling niet nodig. Alleen als de galstenen klachten veroorzaken, is verwijdering van de galblaas noodzakelijk.

Acute galblaas ontsteking

Galstenen in de galblaas kunnen een acute galblaasontsteking geven. Dit geeft vaak koorts en hevige buikpijn. U krijgt hiervoor medicijnen. Eventueel moet uw galblaas met spoed worden verwijderd.

Galstenen in de galwegen

Als er stenen in de galwegen zitten, moeten deze verwijderd zijn voordat u een eventuele galblaasoperatie ondergaat. Deze stenen kunnen ook geelzucht geven (gele huid en ogen en donkere urine). Galstenen in de galwegen kunnen ook tot een acute infectie leiden (cholangitis). Dit geeft vaak hoge koorts en buikpijn en mogelijk bloedvergiftiging. U krijgt hiervoor dan medicijnen en eventueel moeten de galstenen met spoed uit de galwegen verwijderd worden.

De behandeling van galstenen in de galwegen is een papillotomie. Dit gebeurt via een ERCP (onderzoek van de galwegen). Na een periode van rust moet daarna alsnog de galblaas verwijderd worden, omdat daar de stenen gevormd worden.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16 of de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.