Gebroken heup

De heup zit op de plaats waar het bovenbeen en het bekken bij elkaar komen. Een heupfractuur is een breuk in het bovenbeen (dijbeen), vlakbij het heupgewricht.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een gebroken heup, ook wel collum fractuur of heupfractuur genoemd, ontstaan vaak na een val. Het is een breuk in het bovenste deel van het dijbeen. Dit type breuk komt vaker voor bij mensen van 65 jaar en ouder, omdat zij zwakkere botten hebben.

Breuk dijbeenhals (collum fractuur)

De breuk zit in het bovenste gedeelte van het dijbeen. Bij jonge patiënten wordt de heupkop meestal behouden met schroeven en/of een plaat. Oudere patiënten krijgen meestal een nieuwe heupkop (prothese). Vaak wordt alleen de heupkop vervangen; bij slijtage wordt ook de kom vervangen.

Breuk in de verdikking van het bovenste gedeelte van het dijbeen (pertrochantere fractuur)

De breuk zit in de verdikking van de heupkop. Tijdens de operatie zet de arts de botdelen op de juiste plaats vast met een mergpen of een plaat en schroef. De dijbeenkop kan normaal bewegen in de heupkom. 

Breuk onder de verdikking van het bovenste gedeelte van het dijbeen (subtrochantere fractuur)

De breuk zit onder de verdikking van de heupkop. Tijdens de operatie zet de arts de botdelen meestal vast met een (verlengde) mergpen en schroeven. De dijbeenkop kan normaal bewegen in de heupkom.

Symptomen

  • niet kunnen staan;
  • pijn aan heup/lies;
  • zwelling rondom heup;
  • korter en/of gedraaid been;
  • bloeduitstorting rondom heup;
  • stijfheid of juist te veel beweging.

 

Onderzoeken

Met een röntgenfoto kan de arts zien of de heup gebroken is.

Behandelingen

Een gebroken heup moet operatief behandeld worden. Afhankelijk van het type breuk, beslist de arts welke operatie nodig is. 

Daarnaast kan een fysiotherapeut van het Flevoziekenhuis u helpen bij uw herstel. Hier start u zo snel mogelijk na de operatie mee om zo snel mogelijk te herstellen. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805 of met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.