Gedraaide zaadbal (torsio testis)

Soms liggen de zaadballen te los in de balzak (scrotum) waardoor ze kunnen ronddraaien. Doordat de zaadstreng van de zaadbal meedraait, sluit de bloedtoevoer naar de zaadbal af en kan deze afsterven door een gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen. Dit kan op elke leeftijd voorkomen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Een steeldraai van de testikel geeft een acute pijn aan 1 kant van de balzak. Vaak is deze testikel ook verhoogd.

Meestal komt een gezwollen balzak door een ontsteking van 1 van de bijballen en de testikel. Veel voorkomende klachten zijn:

  • plotselinge scherpe pijn in de balzak;
  • pijn in het onderste gedeelte van de buik;
  • een misselijk gevoel of braken;
  • roodheid van de balzak;
  • zwelling van de balzak.

Onderzoeken

De arts doet een lichamelijk onderzoek en kijkt naar de kleur van de huid, zichtbare zwellingen, de stand en grootte van de zaadballen en de bijbal.

Een echo kan aantonen of het gaat om een ontsteking of een steeldraai.

Behandelingen

Een ontsteking van de bal of bijbal is met antibiotica te behandelen. De klachten blijven nog even aanhouden, maar nemen geleidelijk af.

Bij een steeldraai moet de teelbal binnen 4 tot 6 uur teruggedraaid worden. Een echo kan de bloeddoorstroming naar de bal controleren. De pijn is na het terugdraaien meestal direct weg. Een steeldraai kan opnieuw voorkomen. Om dit te voorkomen is een operatie nodig waarbij beide ballen worden vastgemaakt aan de binnenkant van de balzakhuid. Als het terugdraaien van de bal te pijnlijk is, wordt dit gelijk gecombineerd met het operatief vastmaken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie via 036 868 87 18.