Gehoorgangontsteking

Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van de huid van de gehoorgang. Dit wordt ook wel een 'zwemmersoor' of otitis externa genoemd en komt vaak voor. De ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, maar een schimmelinfectie is ook mogelijk.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De huid van de gehoorgang wordt beschermd door het oorsmeer, dat zuur en vettig is. Als de bescherming - zoals oorsmeer en een intacte opperhuid - verminderd, bestaat er een verhoogde kans op een gehoorgangontsteking. De bekendste oorzaken van een gehoorgangontsteking zijn zwemmen en baden, oorpeuteren, gestoorde beluchting, haargroei, cosmetische producten of een allergische huidreactie.

Symptomen

Acute gehoorgangontsteking

Bij een acute gehoorgangontsteking is er sprake van jeuk en pijn. De pijn kan dusdanig hevig zijn dat u hierdoor niet kunt slapen. Ook zijn er vaak klachten van een vol gevoel in het oor en een iets verminderd gehoor. De huid van de gehoorgang is rood en gezwollen; soms tot in de oorschelp met vernauwing van de gehoorgang. Er kan ook een loopoor en korstvorming ontstaan. Ook het kraakbeen om uw oor (oorschelp) is zeer gevoelig en pijnlijk. 

Bij een uitgebreide vorm van gehoorgangontsteking kunt u koorts krijgen en last hebben van zwelling van de lymfeklieren rondom het oor en in de hals. Door de zwelling of afscheiding kunt u tijdelijk minder goed horen.

Chronische gehoorgangontsteking

Een chronische gehoorgangontsteking doet minder pijn. De huid kan droog en schilferig zijn, maar ook vochtig (loopoor) en daardoor jeuken.

Schimmelinfectie van de gehoorgang

Een gehoorgangontsteking kan ook komen door een schimmelinfectie. In dat geval geeft dit een dikke afscheiding. De (KNO-)arts kan een schimmelinfectie vaak al bij inspectie van het oor herkennen door zwarte puntjes of witte “watjes” in het midden van de uitvloed. Ook kan er een blauwgroene of gele verkleuring ontstaan, afhankelijk van de schimmelsoort.

Onderzoeken

Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals het afnemen van een kweek, het maken van röntgenfoto’s of het doen van weefselonderzoek.
Bij verdenking op een contactallergie is aanvullend allergieonderzoek door een huidarts nodig.

Behandelingen

In vrijwel alle gevallen beperkt een gehoorgangontsteking zich tot de huid van de gehoorgang en is het eenvoudig te genezen met een plaatselijke (lokale) behandeling. Na 1 tot 2 weken zijn de klachten verdwenen.

Operatie

In zeldzame gevallen is een operatieve behandeling nodig. De oorzaak van een steeds terugkerende of slecht te genezen gehoorgangontsteking kan een te nauwe ingang van de gehoorgang zijn. In dat geval kan gekozen worden voor een gehoorgangoperatie (meatusplastiek).

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.