Gescheurde achillespees (achillespeesruptuur)

De achillespees kan scheuren als de kuitspieren plotseling erg worden aangespannen. Meestal gebeurt dit tijdens het sporten, bij een snelle start of een onverwachte beweging. Vaak is de pees helemaal afgescheurd. Als de pees scheurt, lijkt het alsof er van achter een trap of slag op de kuit gegeven wordt.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Een achillespeesruptuur kunt u herkennen als u achter op de kuit of enkel ineens erg pijn krijgt. U kunt niet of nauwelijks lopen en ook niet meer op uw tenen staan. Ook kan de huid rond de achillespees warm, rood of dik zijn. 

Onderzoeken

De arts doet lichamelijk onderzoek en een aantal testen om een diagnose te kunnen stellen. Een scheur in de achillespees is vaak duidelijk te voelen. Bij twijfel maakt de arts een echo.

Behandelingen

Een gescheurde achillespees kan met en zonder operatie worden behandeld. Meestal wordt voor een niet-operatieve behandeling (conservatief) gekozen. 

Conservatief 

Bij de niet-operatieve behandeling wordt er een spalk geplaatst. Dit wordt ook wel een Walker of VACOped genoemd. Bij het plaatsen van de walker wordt de voet in spitsstand gezet zodat de gescheurde peesuiteinden tegen elkaar komen te liggen. Door middel van littekenweefsel kunnen de peesuiteinden weer aan elkaar groeien.

Operatief

Als de Walker niet voldoende is kunnen de peesuiteinden ook operatief aan elkaar worden gelegd en daarna gehecht.

Fysiotherapie

Daarnaast kan een fysiotherapeut van het Flevoziekenhuis u helpen bij uw herstel. De fysiotherapeut ondersteunt en begeleidt u tijdens uw opname of na uw vertrek uit het Flevoziekenhuis.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805 of met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.