Gescheurde meniscus

Een meniscus is een stukje kraakbeen in de knie. Het zit zowel aan de buitenzijde als de binnenzijde van het gewricht. Als de knie verdraait kan de meniscus scheuren.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De meeste scheuren in de meniscus ontstaan tijdens het sporten. Meestal scheurt de meniscus aan de binnenzijde van de knie. Soms scheurt tegelijkertijd ook de voorste kruisband of binnenste gewrichtsband. Een gescheurde meniscus geeft pijn aan de buitenzijde of binnenzijde van de knie. Soms zit de knie ‘op slot’; u kunt de knie dan niet meer strekken.

Pijn aan de knie betekent niet altijd een gescheurde meniscus. In meer dan 90% van de gevallen is er sprake van een verstuiking (distorsie) van de knie. Deze klachten kunnen lang duren, maar verdwijnen meestal binnen 3 maanden.

Symptomen

Als uw meniscus gescheurd is, kan dit flink pijn doen. Vooral wanneer de scheur plotseling ontstaat bij bepaalde bewegingen, zoals draaien of buigen. Soms ontstaan ook ‘slotklachten’, als de meniscus verkeerd in de knie ligt door de scheur en het strekken van de knie niet goed lukt. Door bepaalde bewegingen te maken lukt het vaak de knie weer uit het slot te krijgen, maar soms is dit onmogelijk. De knie kan gezwollen zijn doordat er vocht in de knie zit, als reactie op een scheur in de meniscus. Heel soms zit er een bloeding in het gewricht.

Onderzoeken

De arts onderzoekt uw knie om te kijken welke behandeling nodig is. Als aanvulling op het lichamelijk onderzoek komt u mogelijk in aamerking voor een MRI. 

Behandelingen

Een periode van rust kan uw klachten verminderen. Een fysiotherapeut kan u gerichte oefeningen leren, die zorgen dat de spieren rond de knie sterker worden. Hierdoor kunnen uw klachten afnemen. Afvallen bij overgewicht en het minder belasten van de knie kunnen klachten ook verminderen.

De chirurg kan een kijkoperatie van de knie (arthroscopie) adviseren als u klachten blijft houden. Tijdens een kijkoperatie kan de arts het gescheurde deel van de meniscus verwijderen. Het goede deel van de meniscus blijft achter in de knie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.