Glasvochttroebelingen

Netvliesloslating is het loslaten van het netvlies van de oogbol. In het oog is de ruimte tussen de lens en het netvlies gevuld met glasvocht. Bij iedereen die ouder wordt, verandert de samenstelling van het glasvocht. Het glasvocht krimpt iets en trekt zich geleidelijk terug van het netvlies, dit is een normaal proces. Als het glasvocht loslaat van het netvlies kan er soms een gaatje in het netvlies ontstaan. Het gaatje kan het begin zijn van een netvliesloslating.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Het glasvocht, ook wel glasachtig lichaam genoemd, is een gelei achter de ooglens, die het grootste gedeelte van het oog opvult. Normaal glasvocht laat lichtstralen rechtstreeks door naar het netvlies waardoor u goed kunt zien. Als het glasvocht troebel is, komt er een schaduw op het netvlies. Dit kunt u bijvoorbeeld zien in de vorm van puntjes, cirkels of spinnenwebben. Veel mensen hebben hier last van. Soms valt het niet op; tegen een lichte achtergrond zijn de vlekjes vaak duidelijker.

Glasvochttroebelingen kunnen meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is veroudering. Er ontstaan verdichtingen in het glasvocht. Bijziende mensen hebben hiervoor meer aanleg. Hoewel deze troebelingen hinderlijk kunnen zijn, is het een onschuldige aandoening. Wanneer dit gepaard gaat met lichtflitsen, kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn. U heeft dan een oogheelkundig onderzoek nodig. Ook bij een ontsteking in het oog (uveitis) kunt u bewegende vlekjes zien. Bij suikerziekte kan bloed in het glasvocht komen, waardoor u ook vlekjes gaat zien. Dit kan plotseling gebeuren, het is daarom belangrijk om contact op te nemen met een oogarts.

Symptomen

Bij een netvliesloslating ziet u een vlek aan de zijkant van het gezichtsveld. Deze vlek beweegt niet en wordt steeds groter. Bij deze klachten moet u snel door een oogarts gezien worden.

Onderzoeken

De technisch oogheelkundig assistent (TOA) doet het vooronderzoek waarbij de gezichtsscherpte en de oogdruk wordt gemeten. Daarna krijgt u druppels in de ogen waardoor de pupillen verwijd worden. U gaat hierdoor slechter zien en mag niet zelf autorijden. Deze druppels moeten ongeveer 20 minuten inwerken. Hierna gaat de oogarts uw oog onderzoeken met de spleetlamp en een speciale lens. Hiermee wordt uw hele oog, inclusief het netvlies, onderzocht. Tijdens het oogonderzoek wordt er gekeken of er gaten of scheuren in het netvlies zitten.

Behandelingen

Wanneer u een gaatje in het netvlies van uw oog heeft, is een laserbehandeling nodig om een netvliesloslating te voorkomen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.