Goedaardige afwijkingen in de borst (mamma benigne)

Mannen en vrouwen kunnen een borstafwijking krijgen. Er zijn verschillende goedaardige borstafwijkingen. Vrouwen kunnen soms een knobbel in hun borst hebben. Zo’n knobbeltje voelt vaak anders dan de bobbeltjes die normaal in de borst zitten. Soms is het een wat steviger of harder plekje, maar elk knobbeltje voelt anders. De meeste knobbeltjes zijn relatief onschuldig en worden niet kwaadaardig.

Meer over

Mammapoli

De Mammapoli van het Flevoziekenhuis onderzoekt, behandelt en begeleidt patiënten met borstkanker. De polikliniek is een samenwerking tussen deskundige medisch specialisten van verschillende afdelingen. Het team bestaat onder andere uit chirurgen, radiologen, pathologen, oncologen, plastisch chirurgen, verpleegkundig specialisten, mammacareverpleegkundigen, radiotherapeuten en een revalidatiearts. Zij hebben zich allemaal gespecialiseerd in borstkankerzorg en werken daarin samen als één team. Ook werken zij nauw samen met het Amsterdam UMC. U komt terecht op de Mammapoli als u goedaardige afwijkingen in de borst, borstvorming bij de man of borstkanker heeft. Met een verwijzing van de huisarts kunt u binnen twee dagen bij ons terecht.

Fibroadenoom

De meest voorkomende goedaardige afwijking is een fibroadenoom. Deze bindweefselknobbel ontstaat door plaatselijke wildgroei van steun- en klierweefsel en groeit vaak in de buurt van de tepel. Een fibroadenoom is te voelen als een gladde, ronde of ovale knobbel die meebeweegt met het borstweefsel. Verwijderen is niet nodig. 

Phyllodes tumor

Een phyllodes tumor is een fibroadenoom die heel snel kan groeien. Omdat deze afwijking vaak terugkomt en kwaadaardig kan worden, wordt deze verwijderd en komt u onder controle.

Cyste

Een cyste is een met vocht gevuld blaasje en ontstaat door verstopping van een uitvoergang van een melkklier. Cystes kunnen groeien of vanzelf verdwijnen. Als u klachten heeft van de cyste klachten, is leegzuigen een effectieve behandeling.

Lipoom

Een lipoom is een knobbel van vetweefsel in de borst. Deze goedaardige tumor voelt meestal zacht aan en is makkelijker beweegbaar dan de rest van het borstklierweefsel. Er is geen verhoogde kans op borstkanker en een operatie is niet nodig. 

Gynaecomastie

Gynaecomastie is borstvorming bij mannen. Hierbij zwellen de klierschijfjes achter 1 of beide tepels op. Het kan verschillende oorzaken hebben.

Mastopathie

Bij mastopathie zitten er goedaardige knobbels of andere onregelmatigheden in de borst die zorgen voor pijn en overlast, maar niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het kan wel of niet gerelateerd zijn aan de menstruatiecyclus. U kunt last hebben van pijnlijke borsten (zowel bij bewegen en aanraken als bij stilzitten), het borstklierweefsel voelt vaak onregelmatig aan, uw borsten kunnen heel gespannen zijn en groter worden en soms is er afscheiding uit de tepel(s). Ondanks dat veel vrouwen hier last van hebben, is de oorzaak nog niet duidelijk. Er is wel veel aan te doen om de overgevoeligheid te verminderen.

Behandelingen

Bij een fibroadenoom en een lipoom is opereren niet nodig. Een phyllodes tumor moet worden verwijderd en u komt onder controle. Als een cyste zorgt voor klachten, is leegzuigen een effectieve behandeling.

Mastopathie

Om de gevoeligheid bij mastopathie te verminderen zijn er niet-hormonaal en hormanale behandelingen. 

  • Draag een goed sluitende (sport) beha zonder beugels met brede schouderbanden en zorg voor warmte in de vorm van een vest of trui. Hoe kouder, hoe pijnlijker de borsten kunnen aanvoelen.
  • In koffie, thee, chocolade, cola, red bull, wijn en kaas zitten methylxanthines en tyramines die de biochemische reacties in het lichaam beïnvloeden. Door deze producten niet meer te gebruiken, kunnen de klachten na ongeveer 3 maanden mogelijk verminderen.
  • Stress verstoort de hormoonhuishouding waardoor u klachten kunt ervaren als pijnlijke borsten. Probeer meer te ontspannen en de stress te verlagen.
  • Soms helpt het gebruik van de anticonceptiepil om de klachten te verminderen, maar de pil kan de klachten ook juist verergeren.
  • Bij een ernstige vorm van cyclische mastopathie is hormonale behandeling mogelijk. Omdat dit veel bijwerkingen heeft, is het beter dit zo lang mogelijk uit te stellen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01 of de afdeling Plastische chirurgie via 036 868 8843.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.