Hamerteen (of klauwteen)

Bij een hamer- of klauwteen staat de teen krom. Bij een hamerteen is het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje van uw teen gebogen. Bij een klauwteen is ook sprake van deze buiging, maar is daarnaast een overstrekking van het gewrichtje tussen de kleine teen en het middenvoetsbeentje.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een hamer- of klauwteen kan ontstaan als het evenwicht tussen de verschillende buig- en strekspieren in de tenen is verstoord. Dit komt doordat de kleine voetspiertjes niet goed werken. Bijvoorbeeld door ouderdom, diabetes, reuma of na een ongeval. Een hamer- of klauwteen komt ook vaak voor in combinatie met een scheve grote teen.

Een hamer- of klauwteen veroorzaakt meestal een eeltplek op uw tenen en/of voet. Deze eeltplek kan veel pijn veroorzaken als u gewone schoenen draagt. Daarnaast kunt u last krijgen van een pijnlijke ontsteking in het gewrichtje tussen de kleine teen en het middenvoetsbeentje. De kleine teen kan hierdoor uit de kom raken. U krijgt dan pijn aan de top van de teen, de bovenkant van de teen en zelfs aan de onderkant van de voorvoet.

Symptomen

U kunt pijn hebben van een hamerteen, maar dat hoeft niet. Doordat de tenen scheef staan en zo tegen de binnenkant van uw schoenen drukken, is het dragen van schoenen vaak pijnlijk. Deze wrijving kan pijnlijke likdoorns (eeltplekken) veroorzaken. 

Onderzoeken

Een arts herkent een hamer- of klauwteen gemakkelijk aan de buitenkant. Vaak wordt nog een röntgenfoto gemaakt van de hele voet, om te zien of er problemen met het bot zijn.

Behandelingen

Wat kunt u zelf doen om de klachten bij een hamer- of klauwteen te verminderen?

  • Draag brede schoenen om druk en pijn te verminderen.
  • Draag schoenen die gemaakt zijn van soepel materiaal.
  • Laat uw schoenen oprekken. 
  • Gebruik een inlegzool met ondersteuning onder de voorvoet of de teen. Zo wordt de teen in een betere positie gehouden. 
  • Om eeltplekken te voorkomen of om de druk eraf te halen, kunt u ook viltjes, ringpleisters of andere hulpmiddelen (orthesen) gebruiken. Deze kan de podotherapeut voor u maken.

Als deze maatregelen niet helpen, is het goed om op maat gemaakte schoenen (semi-orthopedische schoenen) met voldoende ruimte voor de tenen, aan te schaffen. De klachten nemen hierdoor vaak af.

Als u veel klachten blijft houden, kan de arts besluiten om u te opereren.

Daarnaast kan een fysiotherapeut van het Flevoziekenhuis u helpen bij uw herstel. De fysiotherapeut ondersteunt en begeleidt u tijdens uw opname of na uw vertrek uit het Flevoziekenhuis.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.