Hangende en/of afwijkende oogleden

De oogleden zijn belangrijk voor het goed functioneren van de ogen. Als er bijvoorbeeld teveel huid op het bovenooglid zit, dan heeft dit direct effect. Het kan irritatie van de ogen veroorzaken en het zicht kan verslechteren. Bovendien hebben de oogleden grote invloed op het uiterlijk. Er zijn veel mensen die last hebben van overhangende bovenoogleden door teveel aan huid. Zij ervaren klachten aan het oog, maar ook extra klachten zoals vermoeidheid en uiterlijke problemen. Een ooglidoperatie kan dit verhelpen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een aangeboren te laag bovenooglid (ptosis)

Wanneer ptosis aanwezig is bij de geboorte, komt dat meestal doordat de spier die het ooglid moet optillen niet goed is ontwikkeld. In combinatie hiermee komen ook andere oogafwijkingen vaak voor, zoals scheelzien en een lui oog. Kinderen die worden geboren met een hangend ooglid, moeten daarom binnen de eerste zes levensmaanden door een oogarts onderzocht worden.

Ptosis op latere leeftijd

Een hangend ooglid dat in de loop van het leven ontstaat, kan verschillende oorzaken hebben. Op oudere leeftijd wordt het vaak veroorzaakt doordat de spier die het ooglid heft geleidelijk loslaat van het ooglid. Op jongere leeftijd kan de spier ook loslaten, meestal komt dit door het langdurig dragen van harde contactlenzen. Zeldzame oorzaken van een hangend ooglid op volwassen leeftijd zijn bijvoorbeeld spierziekten en afwijkingen van de zenuwen.

Een teveel aan huid in de bovenoogleden (dermatochalasis)

De huid van de oogleden is erg dun en daardoor gevoelig voor uitrekking. Veel mensen ontwikkelen dan ook bij het ouder worden een teveel aan huid in de oogleden. Een klein beetje huid teveel, veroorzaakt geen problemen, maar ziet er misschien niet zo mooi uit. Wanneer de huid over de ooglidrand hangt, veroorzaakt dit wel beperkingen van het bovenste gezichtsveld. Vaak verslapt niet alleen de huid, maar ook het onderliggende bindweefsel. Hierdoor kan vet uit de oogkas naar voren gaan uitpuilen. Dit veroorzaakt zwelling van het ooglid.

Een naar buiten gedraaid onderooglid: ectropion

Bij het ouder worden verslapt het onderooglid in horizontale richting, dus over de breedte van uw oog. Hierdoor kan het lager gaan hangen en naar buiten kantelen. Dit kan ook komen door littekens of huidziekten.

Een naar binnen gedraaid onderooglid: entropion

Dit komt vaak ook door het ouder worden.

Symptomen

Deze afwijkingen kunnen irritatie aan de ogen veroorzaken en u kunt slechter gaan zien.

Onderzoeken

De technisch oogheelkundig assistent (TOA) doet het vooronderzoek waarbij de gezichtsscherpte en de oogdruk wordt gemeten. Daarna krijgt u druppels in de ogen waardoor de pupillen verwijd worden. U gaat hierdoor slechter zien en mag niet zelf autorijden. Deze druppels moeten ongeveer 20 minuten inwerken. Hierna gaat de oogarts uw oog onderzoeken met de spleetlamp en een speciale lens. Hiermee wordt uw hele oog, inclusief het netvlies, onderzocht. De oogarts onderzoekt daarnaast hoe de spieren van het ooglid functioneren. 

Behandelingen

De oogarts kan het ooglid corrigeren door middel van een ooglidoperatie. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33 of de afdeling Plastische Chirurgie via 036 868 88 43.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.