Hartinfarct / Hartaanval

Als de toevoer van bloed naar een deel van het hart stopt, doordat een kransslagader verstopt raakt, ontstaat een hartinfarct. Ook wel een hartaanval genoemd. Het deel van het hart dat achter de verstopping ligt krijgt geen zuurstof meer en raakt beschadigd. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Vaak lijkt een hartinfarct uit het niets te ontstaan. Maar er zijn al veel eerder vernauwingen in de kransslagaders. Kransslagaders zijn de bloedvaten die als een soort krans om het hart liggen. Ze zorgen ervoor dat het hart genoeg zuurstof krijgt.

De vernauwingen in de kransslagaders ontstaan langzaam. In de wand van de kransslagaders kunnen ontstekingscellen, cholesterol en vetdeeltjes ophopen. Hierdoor ontstaat een verdikking: een plaque. Dit proces heet slagaderverkalking. In eerste instantie geeft dit geen klachten; pas bij ernstige vernauwingen ontstaat er pijn op de borst.

De verdikking groeit steeds verder aan en kan openscheuren. 

Om de diagnose te stellen onderzoekt de arts of verpleegkundige u en vraagt u waar de pijn precies zit en hoe erg deze is. 

Symptomen

De pijn op de borst gaat vaak samen met:

  • uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek;
  • zweten;
  • misselijkheid;
  • (neiging tot) braken.

Onderzoeken

Een drukkende pijn op de borst is het meest duidelijke signaal bij een hartinfarct. Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over. Er wordt zo snel mogelijk een hartfilmpje (elektrocardiogram, afgekort ECG) gemaakt om hier helemaal zeker van te zijn. Dit gebeurt meestal al in de ambulance. Verder wordt uw bloed in het laboratorium onderzocht op bepaalde afvalstoffen (hartenzymen). Als deze in uw bloed zitten, dan wijst dit erop dat er een stukje hartspier is afgestorven. Deze test is al na een paar uur mogelijk. Soms is aanvullend onderzoek nodig.

Behandelingen

Als u in het ziekenhuis komt, probeert de cardioloog eerst het stolsel in de kransslagader op te lossen met medicijnen. Als dat niet lukt, krijgt u een dotterbehandeling of eventueel een bypass- en omleidingsoperatie.

Daarnaast kan een fysiotherapeut van het Flevoziekenhuis u helpen bij uw herstel. De cardioloog raad u aan om hartrevalidatie te volgen. Hierbij wordt het bewegen gecontroleerd opgebouwd onder toezicht van de cardioloog. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Cardiologie via 036 868 87 19.