Hepatitis B, C en E (leverontsteking)

Hepatitis is een ontsteking aan de lever, die meestal wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn verschillende virussen die hepatitis kunnen veroorzaken. De bekendste zijn het hepatitis A-, B-, C-, D- en E-virus. De volgorde van de letters zegt iets over hoe lang het virus bekend is. Zo zijn hepatitis A en B al langere tijd geleden ontdekt en hepatitis E niet zo lang geleden. Niet-virale hepatitis is een leverontsteking die niet wordt veroorzaakt door een virus, maar andere oorzaken heeft.

Meer over

Hepatitis B

Hepatitis B komt wereldwijd voor. Besmetting gaat via bloed-bloedcontact, seksueel contact en van moeder op kind tijdens de geboorte. Als u eenmaal hepatitis B heeft gehad en bent genezen, kunt u dit niet opnieuw krijgen. Er bestaat een vaccin tegen hepatitis B. Hepatitis B kan acuut zijn of chronisch worden. 

Hepatitis C

Vroeger ontstond een besmetting met het hepatitis-C-virus via een bloedtransfusie. Tegenwoordig gebeurt het vooral via bloed-bloedcontact. De ziekte komt veel voor onder spuitende drugsgebruikers. Zij raken besmet door bijvoorbeeld gezamenlijk gebruik van injectienaalden. Als u opnieuw in contact komt met het hepatitis-C-virus, kunt u weer besmet te raken. In tegenstelling tot hepatitis A en B, bestaat er geen vaccin tegen hepatitis C. Hepatitis C kan acuut zijn of chronisch worden. 

Hepatitis E

Hepatitis E komt wereldwijd voor. Naar schatting is de tijd tussen besmetting met het virus en het optreden van klachten (incubatietijd) 2 tot 8 weken. De meeste mensen krijgen geen klachten. Hepatitis E kan chronisch worden bij mensen met een sterk verminderde weerstand. 

Symptomen

Vaak merkt u er niets van als u besmet bent met het hepatitis virus. Vanwege de grote reservecapaciteit van de lever veroorzaken leverziekten, zoals hepatitis, vaak pas in een laat stadium klachten. Dit komt doordat het gezonde deel van de lever de verschillende functies goed genoeg kan uitvoeren. Als u klachten krijgt, is de ziekte meestal al in een ver gevorderd stadium. Mogelijke klachten zijn:

  • vermoeidheid
  • misselijkheid en braken
  • verminderde eetlust
  • spier- en gewrichtspijn
  • jeuk
  • grieperig gevoel
  • pijn in de bovenbuik
  • geel worden van de huid en het oogwit
  • donkere urine
  • licht gekleurde ontlasting (grijs-wit)

Onderzoeken

De arts kan via bloedonderzoek de diagnose van hepatitis stellen. Of aanvullend onderzoek nodig is, is afhankelijk van de uitslag van het bloedonderzoek.

Behandelingen

Als behandeling nodig is, zijn er verschillende behandelingen en medicijnen mogelijk afhankelijk van het type hepatitis. Uw arts informeert u hierover.

Hepatitis-behandelcentrum

Het Hepatitis-behandelcentrum van het Flevoziekenhuis behandelt patiënten met een virale ontsteking van de lever (hepatitis A, B, C, D of E). Het behandelen van virale hepatitis is goed mogelijk, maar vraagt om specifieke kennis. Daarom werkt een team van deskundige medisch specialisten van de afdelingen Maag- Darm- en Leverziekten en Interne Geneeskunde samen. Zij doen er alles aan om u zo goed mogelijk te begeleiden en te behandelen. Ons centrum is een gecertificeerd Hepatitis-behandelcentrum

Het Hepatitis-behandelcentrum werkt nauw samen met het HIV-behandelcentrum

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, Darm-, en Leverziekten via 036 868 86 16.