Hernia

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan op een zenuw drukken, waardoor er pijn in een arm (nekhernia) of een been (lage rug hernia) kan ontstaan. Bijna alle hernia’s ontstaan laag in de rug. De oorzaak is niet precies bekend, wel kan roken en overgewicht de kans op een hernia vergroten.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Een hernia zorgt vooral voor een uitstralende pijn in het been die vaak doorstraalt tot onder de knie. De pijn in het been versterkt bij het hoesten, niezen en persen. U kunt een doof of tintelend gevoel in het been of de voet ervaren en soms verliest u kracht in uw benen. Soms zorgt de beknelling voor problemen bij het plassen (ongewenst urineverlies of moeilijker plassen).

Vaak heeft u ook pijn in de rug, maar dit is niet altijd het geval.

Ook kan een hernia in de rug voorkomen terwijl er geen klachten zijn.

Onderzoeken

De neuroloog onderzoekt de spierkracht, de reflexen en het gevoel in de benen en kan hiermee meestal vaststellen welke zenuw bekneld is en waar de hernia zit.

Een aanvullende MRI-scan kan de hernia en de beknelling van de zenuw zichtbaar maken. Dit is vooral belangrijk voor een operatie of als de arts een andere oorzaak vermoed.

Behandelingen

Meestal verdwijnen de klachten van een hernia vanzelf binnen 3 maanden. Daarom is meteen opereren niet aan te raden gezien een operatie de rug beschadigt.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan bij de behandeling horen. De fysiotherapeut van het Flevoziekenhuis helpt, ondersteunt en begeleidt u. In het ziekenhuis controleert de fysiotherapeut of u weer veilig kan bewegen, lopen en traplopen. Als dit goed gaat, kunt u naar huis. Na vertrek uit het ziekenhuis geven de fysiotherapeuten van het Flevoziekenhuis de rugrevalidatie

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neurologie via 036 868 87 20.