Hersenvliesontsteking bij kinderen (meningitis/nekkramp)

Bij een hersenvliesontsteking zijn de vliezen die om de hersenen en het ruggenmerg liggen ontstoken. Hersenvliesontsteking kan komen door een virus of een bacterie. Bij een bacteriële hersenvliesontsteking is er meer kans op complicaties. Een hersenvliesontsteking kan zorgen voor cognitieve problemen, taalstoornissen of gedragsproblemen. Maar de gevolgen zijn bij iedereen anders.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Vaak begint een bacteriële hersenvliesontsteking als bloedvergiftiging door meningokok, pneumokok of Haemophilus influenzae type b (Hib). Deze bacteriën zitten (onschuldig) in de neus-keelholte. Als iemands weerstand afneemt, kunnen de bacteriën zich vermeerderen en verspreiden via het bloed. Zo kan de bacterie in de hersenen en hersenvliezen terechtkomen en een hersenvliesontsteking veroorzaken.

Symptomen

Virale hersenvliesontsteking (virus)

  • hoofdpijn;
  • koorts;
  • lichte nekstijfheid.

Bacteriële hersenvliesontsteking (bacterie)

  • huidbloedinkjes (paarsrode vlekjes die niet verdwijnen als je erop duwt);
  • ernstige hoofdpijn (kinderen houden hun hoofd vaak achterover);
  • stijve nek (kind kan de kin niet op de borst leggen);
  • koorts (vaak boven de 39 graden Celsius);
  • overgeven;
  • slaperig of zelfs bewusteloos.

Symptomen bij pasgeboren baby's

Bij pasgeboren baby’s is een hersenvliesontsteking moeilijker te zien en ze hebben geen nekstijfheid. Wel zien ze vaak grauw en zijn prikkelbaar of juist lusteloos. Soms hebben ze koorts of ondertemperatuur. Ze kreunen, drinken slecht en de fontanel boven op het hoofdje kan bol en gespannen zijn. Een belangrijk symptoom bij baby's is luierpijn. Bij het verschonen van de luier hebben baby’s met hersenvliesontsteking veel pijn doordat het optillen van de beentjes de hersenvliezen oprekt.

Onderzoeken

Om hersenvliesontsteking met zekerheid vast te stellen wordt het hersenvocht tussen de vliezen onderzocht. Met een ruggenprik onderzoekt de arts hiervoor het ruggenmergvocht wat met het hersenvocht in verbinding staat. Bij zwellingen in de hersenen is het niet veilig een ruggenprik te doen. Daarom wordt vaak eerst een CT-scan van de hersenen gemaakt. Daarbij kan een CT-scan soms tekenen van een hersenontsteking laten zien.

Behandelingen

Een virale ontsteking geneest meestal vanzelf binnen 1 of 2 weken.

Bij een bacteriële ontsteking is snelle behandeling met antibiotica nodig. Uw kind krijgt eerst een antibiotica die verschillende bacteriën aanpakt. Zodra duidelijk is welke bacterie de hersenvliesontsteking veroorzaakt, krijgt uw kind een specifiek antibioticum.

Kinderen met hersenvliesontsteking worden nauwlettend in de gaten gehouden. De arts en verpleegkundigen controleren regelmatig de bloeddruk, de temperatuur, de hartslag, de ademhaling, het zuurstofgehalte in het bloed, de pupilgrootte en hoe uw kind reageert op de omgeving. Ook krijgt uw kind vocht toegediend. Meestal ligt uw kind op de kinderafdeling, als er veel complicaties zijn gaat het naar de intensive care voor kinderen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met De Kinderkliniek via 036 763 00 30. Buiten kantoortijden is dit nummer doorgeschakeld naar het Flevoziekenhuis, waar u – alleen voor spoedgevallen – kunt vragen naar de dienstdoende kinderarts.