Hevig bloedverlies bij de menstruatie

Zo'n 10 tot 15% van de vrouwen heeft last van veel bloedverlies tijdens de menstruatie en zoekt medische hulp. Sommige vrouwen menstrueren al van jongs af aan hevig. Voor veel vrouwen ontstaan de klachten tussen de 30 en 40 jaar en soms na het stoppen met de pil. Verlies van stolsels (dikke brokken) en bloedarmoede zijn kenmerken van hevig bloedverlies.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Hevig bloedverlies heeft verschillende oorzaken en verder onderzoek of eventuele behandeling hangen af van uw klachten. U bent degene die aangeeft of dit nodig is. Hevig bloedverlies is vervelend, maar kan meestal geen kwaad. Alleen als u bloedarmoede krijgt, adviseert de arts vaak wel behandeling.

Oorzaken

Hevig bloedverlies heeft verschillende oorzaken, met allemaal een andere aanpak.

  • De hoeveelheid menstruatiebloed is onder andere afhankelijk van hormonen die de dikte van het opgebouwde baarmoederslijmvlies beïnvloeden wat bij de menstruatie loskomt.
  • Poliepen en vleesbomen in de baarmoederholte kunnen zorgen voor meer bloedverlies.
  • Bij aandoeningen als endometriose en adenomyose (een vorm van endometriose) is er ook vaak meer bloedverlies. Bij endometriose zijn de menstruaties vaak pijnlijk.
  • Heel soms zorgen afwijkingen in de bloedstolling of medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden voor hevig bloedverlies.
  • Ook door een spiraaltje neemt het bloedverlies toe.
  • Bij 60% van de vrouwen vindt de gynaecoloog geen duidelijke verklaring voor het hevige bloedverlies.

Symptomen

  • Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie.
  • Verlies van bloedstolsels (dikke brokken).
  • Bloedarmoede.

Behandelingen

Als de gynaecoloog afwijkingen vindt die het hevige bloeden kunnen verklaren, zoals poliepen of vleesbomen in de baarmoederholte, kunnen deze mogelijk worden verwijderd. Vaak adviseert de gynaecoloog een operatie.

Als er geen duidelijke verklaring is gevonden, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. U kunt medicijnen krijgen, er kan een capsule met progesteron in de baarmoeder worden ingebracht, er zijn operaties voor het baarmoederslijmvlies en een baarmoederverwijdering is een optie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.