Hiv

Hiv (Human Immunodeficiency Virus) is een infectieziekte. Hiv is steeds meer een chronische infectie in plaats van een dodelijke ziekte. Toch kan een hiv-besmetting ingrijpende gevolgen hebben. Deze gevolgen zijn er zowel op medisch, psychisch als sociaal vlak. Een goede behandeling en begeleiding is daarom heel belangrijk. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Hiv is een virus dat het immuunsysteem van het lichaam verzwakt. Het immumsysteem zorgt ervoor dat ziekteverwekkers worden afgeweerd. De afweer is dan niet meer in staat om bepaalde ziekteverwekkers goed te bestrijden. Hierdoor lopen mensen met een hiv-infectie een groter risico om bepaalde infecties te krijgen. Veel van deze infecties geven bij gezonde mensen vrijwel geen ziekteverschijnselen. Mensen met een verminderde afweer door hiv kunnen er echter ernstig ziek van worden. Als hiv niet wordt behandeld, kan het aids veroorzaken.

Hiv-positieve mannen met homoseksuele contacten (MSM) hebben een verhoogde kans op Anale Intraepitheliale Neoplasie (AIN). Bij AIN zijn de cellen van het slijmvlies in en rond de anus onrustig. Deze onrustige cellen kunnen uitgroeien tot anuskanker. Mannen met hiv worden daarom vaak op AIN gescreend.

Vrouwen met hiv hebben een verhoogde kans op het HPV virus. HPV kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Vrouwen met hiv worden daarom vaker hierop getest door middel van een uitstrijkje. Dit gebeurt in het Flevoziekenhuis zelf. 

Hiv voorkomen

Er zijn maatregelen die u kunt nemen om besmetting met het hiv-virus te voorkomen. Dit is met name zinvol voor groepen die een verhoogd risico lopen op hiv. Tot deze risicogroepen behoren onder andere mannen met homoseksuele contacten (MSM) en drugsgebruikers. Lees verder als u meer wilt weten over het voorkomen van hiv. 

Symptomen

Doordat hiv ervoor zorgt dat de afweer niet meer in staat is om bepaalde ziekteverwekkers goed te bestrijden, kun je griepsverschijnselen krijgen. Dit gebeurt vaak binnen 1-6 weken na de infectie. De symptomen zijn dan als volgt: 

  • koorts
  • moeheid
  • opgezwollen lymfeklieren
  • hoofdpijn
  • pijn achter de ogen
  • spierpijn
  • diarree
  • huiduitslag

Niet iedereen heeft last van deze klachten. Daarnaast zijn de klachten vaak mild en verdwijnen ze na een tijdje. Het kan voorkomen dat de symptomen later weer terugkomen. 

Onderzoeken

Tot het onderzoek naar hiv behoort een bloed- en urine onderzoek. In sommige gevallen kan ook een röntgenfoto of echo tot het onderzoek behoren. 

Behandelingen

Hiv is te behandelen met hiv-remmers.

Het hiv-behandelcentrum van het Flevoziekenhuis behandelt patiënten met een hiv-besmetting. Patiënten hebben daarmee 1 aanspreekpunt voor al hun vragen. In het hiv-behandelcentrum is aandacht voor de medische, psychische en sociale kanten van de ziekte. Het hiv-behandelcentrum is een deelspecialisme van Interne Geneeskunde en werkt nauw samen met het hiv-team in het OLVG in Amsterdam. Het hiv-behandelcentrum werkt nauw samen met het Hepatitis behandelcentrum.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Interne Geneeskunde via 036 868 87 17.