Huidkanker

Huidkanker is een veel voorkomende vorm van kanker. Vaak is het een gevolg van te veel blootstelling aan UV-straling door de zon of zonnebank. Er zijn verschillende soorten huidkanker. Basaalcelcarcinoom, Plaveiselcelcarcinoom en Melanoom (kwaadaardige moedervlek/huidkanker) zijn de meest bekende.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker en ontstaat vaak door te veel zon. Vooral veel zonblootstelling in de kinderjaren vergroot later de kans op basaalcelcarcinoom. Ook komt de aandoening vaker voor bij een lichte huidskleur dan bij een donker gekleurde huid. Basaalcelcarcinoom zit in de bovenste laag van de huid en het breidt bijna nooit uit naar andere delen in het lichaam.

Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom begint in de bovenste laag van de huid (opperhuid) en kan zich soms uitbreiden naar lymfeklieren en andere organen. Deze huidkanker komt vooral voor op de plekken van de huid waarop veel zonlicht komt. Mensen met een lichte huidskleur lopen meer risico om plaveiselcelcarcinoom te krijgen dan mensen met een donkere huidskleur.

Melanoom

Een moedervlek bestaat uit pigmentcellen in de huid die bij elkaar zitten. Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek waarbij de pigmentcellen veranderen in kankercellen. Melanomen kunnen overal in de huid ontstaan. Soms ontstaat het in een bestaande moedervlek, soms groeit er een nieuwe moedervlek. Melanoom komt steeds vaker voor. Als een melanoom is verwijderd, komt de ziekte meestal niet meer terug. Heel soms komt het wel terug en kan het zich verspreiden (uitzaaien).

Medische zaken: huidkanker

Symptomen

Verschillende soorten huidkanker hebben ook verschillende soorten symptomen. Over het algemeen is huidkanker te merken aan een verandering op de huid; zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking.

Onderzoeken

Om de zorg rondom de behandeling van het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom beter te organiseren en duidelijker te stroomlijnen wordt er binnen het Flevoziekenhuis gewerkt met zorgpaden. Bekijk de onderzoeksfase (bij melanoom).

Behandelingen

Er zijn veel verschillende behandelingen mogelijk. De arts bespreekt met u wat nodig is. Om de zorg rondom de behandeling van het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom beter te organiseren en duidelijker te stroomlijnen wordt er binnen het Flevoziekenhuis gewerkt met zorgpaden. Bekijk de behandel- en nazorgfase (bij melanoom).

Bij uitzaaiingen van huidkanker naar de lymfeklieren of andere organen, kan chemotherapie, immunotherapie of bestraling nodig zijn. Hiervoor krijgt u een doorverwijzing naar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis of het Amsterdam UMC in Amsterdam.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34 of de afdeling Plastische chirurgie via 036 868 8843.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.