Huidontsteking (Hidradenitis Suppurativa)

Hidradenitis suppurativa is een ontsteking van de huid in de lichaamsplooien zoals de oksels en liezen. De ontstekingen lijken op acne (puistjes) en beginnen als een ontsteking van de haarzakjes. Later kunnen ook de talgklieren, de zweetklieren en andere structuren van de huid gaan ontsteken. De precieze oorzaak is onduidelijk, maar verschillende factoren spelen een rol.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Erfelijkheid, het roken van sigaretten, mannelijke hormonen en bacteriën spelen een rol. Hoe dit de aandoening veroorzaakt of verergert is niet bekend. 

Symptomen

  • Pijnlijke ontstekingen in de lichaamsplooien (vooral onder de oksels en liezen).
  • De ontsteking lijkt in het begin op een kleine steenpuist en wordt later groter en dieper.
  • Als de ontstekingen open barsten komen grote hoeveelheden pus en talg vrij. 
  • De ontstekingen laten littekens achter na het genezen van de huid.
  • Ontstaan van mee-eters, zwarte punten in de huid en cysten.
  • Onaangename geur.

Onderzoeken

De huisarts en dermatoloog stellen de diagnose op basis van de klachten en de verschijnselen. Soms neemt de arts onder plaatselijke verdoving een stukje weefsel weg voor microscopisch onderzoek om andere aandoeningen uit te sluiten.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, maar vaak komt de aandoening terug. Een combinatie of herhaling van behandelingen werkt meestal het beste.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie via 036 868 87 34 of de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.