Hyperhidrosis (overmatig zweten)

Zweten is een normale lichaamsfunctie wat het lichaam afkoelt bij bewegen, spanning of eten van scherpe kruiden. Hyperhidrosis is teveel zweten of transpireren. Dit kan over het hele lichaam voorkomen, maar meestal bij de oksels, het gezicht, de handen en de voeten. De oorzaak van het vele zweten is vaak niet bekend.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Bij hyperhidrosis zweet u overmatig veel waardoor lichaamsdelen regelmatig erg vochtig zijn. U kunt zweten aan de binnenkant van de handen, in de oksels, in het gezicht of op de hoofdhuid, op de borst en rug, in de liezen en onder de voetzolen.

Veel zweet kan zorgen voor sterke geuren, zoals zweetvoeten. Zweetvoeten vergroten ook de kans op bepaalde ziekten van de huid en de nagels, zoals schimmels. Het vele zweten zorgt ook dat kleding steeds nat is. Vochtig of zelfs erg natte handen kunnen problemen geven bij het schudden van handen en schrijven op papier. Zweet op de hoofdhuid kan zorgen voor hinderlijke druppels die van het gezicht afdruipen. Doordat de huid door het zweet vaak nat is, kan de huid verweken (bleke kleur met rimpels) alsof u te lang in water bent geweest.

Onderzoeken

De arts kan met lichamelijk onderzoek (kijken/voelen/luisteren) vaststellen of u hyperhidrosis heeft.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34.