Infecties en zwangerschap

Infectieziekten worden veroorzaakt door een bacterie, virus, parasiet of schimmel. De ziekteverwekker wordt overgedragen via bijvoorbeeld handcontact, hoesten, voedsel, seks of dieren. Niet alle infecties zijn te voorkomen en niet alle infecties zijn gevaarlijk. Een verkoudheid kan bijvoorbeeld geen kwaad, maar sommige infecties kunnen wel ernstige gevolgen hebben tijdens de zwangerschap. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Infecties tijdens zwangerschap

Blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt door bacteriën veroorzaakt. Vaak gaat het om een bacteriesoort die bij iedereen in de darm leeft, maar ook rond de plasbuis voorkomt. Het gaat meestal om de E.coli bacterie. Bacteriën komen via de plasbuis in de blaas. Ze hechten zich aan de blaaswand en die gaat ontsteken. Omdat bij vrouwen de plasbuis korter is en dichter bij de anus uitkomt, krijgen vrouwen gemakkelijker een blaasontsteking dan mannen. Zwangere vrouwen krijgen gemakkelijker een blaasontsteking. Dat komt doordat de urineleiders tijdens de zwangerschap wijder open staan en de blaaswand tijdens de zwangerschap wat slapper is. Wanneer u de blaas niet helemaal leeg plast, is de kans op een blaasontsteking groter. Bij een blaasontsteking in de zwangerschap moet u altijd uw urine laten controleren. Soms kunnen bacteriën die in de zwangerschap een blaasontsteking veroorzaken, tijdens de bevalling op uw kind worden overgedragen. De kweek laat zien welke bacteriën in uw urine zitten. Eventueel krijgt u dan antibiotica tijdens de bevalling, om besmetting van uw kind te voorkomen. 

Nierbekkenontsteking

Soms gaat een blaasontsteking over in een ontsteking van het nierbekken. Wanneer u zwanger bent, is die kans iets groter. U voelt zich dan zieker, met koorts en vaak ook pijn in uw flank of zij. Een nierbekkenontsteking kan schadelijk zijn voor jezelf en de baby. Een nierbekkenontsteking verhoogt bijvoorbeeld het risico op vroeggeboorte en andere zwangerschapscomplicaties.

Groep-B-streptokokken (GBS)

De ‘groep-B-streptokok’ is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen kwaad voor de zwangere en haar kind, maar soms wordt de baby ernstig ziek door een infectie met deze bacterie. Eén op de vijf zwangeren draagt deze bacteriën bij zich; zij worden dragers genoemd. Ongeveer de helft van de vrouwen die deze streptokokken bij zich dragen geeft ze tijdens de bevalling door aan hun kind. Als een zwangere vrouw GBS bij zich draagt, kan het kind al in de baarmoeder besmet worden. Van alle pasgeborenen wordt ongeveer één op de duizend ziek door een infectie met GBS. De bacteriën dringen dan ook het lichaam binnen. Het kind kan dan zeer ernstig ziek zijn. Kinderen van moeders die GBS-draagster zijn worden in één op de honderd gevallen ziek. Deze ziekte kan meestal goed behandeld worden met medicijnen.

Soms loopt de baby een verhoogde kans op ziekte door een GBS-infectie, namelijk:

 • vroeggeboorte (zwangerschapsduur minder dan 37 weken);
 • langdurige gebroken vliezen (langer dan 18-24 uur);
 • temperatuurverhoging van moeder tijdens de bevalling (hoger dan 37,8-38,0 graden Celsius);
 • een blaasontsteking door GBS bij de moeder tijdens de zwangerschap;
 • een eerder kind met GBS-ziekte.

Kinderziektes

Er is een aantal kinderziektes dat een gevaar vormt voor het ongeboren kind, waaronder rodehond, mazelen, waterpokken en de vijfde ziekte (vlekjesziekten). Het is verstandig om na te gaan of u als zwangere tegen deze ziekten gevaccineerd hebt of dat de ziekte al heeft doorgemaakt. Dan bent u beschermd. Als u veel in contact komt met kinderen tijdens uw zwangerschap (bijvoorbeeld vanwege het werk) kan u zich laten testen of u de kinderziektes al heeft doorgemaakt en of u beschermd bent. Als er geen sprake is van bescherming, kan voorafgaand aan de zwangerschap worden gevaccineerd tegen deze ziektes. Uw arts kan hierover adviseren.

Symptomen

Blaasontsteking

 • Het plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel.
 • U voelt vaker aandrang om te plassen, maar per keer plast u minder.
 • De aandrang op zich kan al pijn doen.
 • U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug. 
 • De plas kan troebel zijn of er kan bloed in zitten.

Nierbekkenontsteking

Bij een nierbekkenontsteking heeft u vaak dezelfde klachten als bij een blaasontsteking, met extra:

 • hoge koorts;
 • misselijkheid en braken;
 • koude rillingen;
 • pijn in de zij.

Groep-B-streptokokken

 • Vaak heeft u tijdens de zwangerschap geen klachten.
 • Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap kan een symptoom van GBS zijn.
 • Als het kindje GBS heeft dan wordt het kindje in 9 van de 10 gevallen op de eerste dag na de geboorte ziek en vertoont onderstaande verschijnselen.
  • Vaak ademt het kind snel en oppervlakkig en soms houdt het ademen even op.
  • De kleur van de huid is niet mooi roze, maar grauw, blauw of bleek.
  • Het kind kan slap aanvoelen en suf zijn.
  • Soms is de baby overprikkelbaar en treden er stuipen (convulsies) op.
  • Een zacht kreunend geluid bij het uitademen kan het eerste verschijnsel van ziekte zijn.
  • Voedingsproblemen zoals spugen of niet willen drinken, koorts of juist ondertemperatuur zijn soms ook een teken van GBS-ziekte.
  • Het ernstig ziek zijn is een gevolg van ontstekingen, zoals een longontsteking (pneumonie), een bloedinfectie (sepsis) of een hersenvliesontsteking (meningitis). Soms komen verschillende ontstekingen tegelijkertijd voor. Het is belangrijk dat u dan snel een arts raadpleegt.

Onderzoeken

Blaastontsteking en nierbekkenontsteking

Om een blaasontsteking en nierbekkenontsteking vast te stellen wordt urineonderzoek uitgevoerd.

Groep-B-streptokokken

De streptokokken worden aangetoond met een kweek. De verpleegkundige strijkt dan met een wattenstokje eerst langs de ingang van de schede en dan langs de anus. De uitslag duurt meestal twee tot drie dagen.

Behandelingen

Antibiotica

Een blaasontsteking, nierbekkenontsteking en Groep-B-streptokokken wordt behandeld met antibiotica.

Voorzorgsmaatregelen tegen infecties tijdens de zwangerschap

Een paar eenvoudige leefregels helpen om infecties te voorkomen, bijvoorbeeld:

 • goed de handen wassen;
 • geen rauw vlees eten;
 • geen kattenbak verschonen tijdens de zwangerschap.

Ook vóór de zwangerschap zijn er maatregelen te nemen. Zo is het bijvoorbeeld zinvol om te kijken of er op het werk beschermende maatregelen moeten worden genomen. Verder is van belang dat vaccinaties tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) heeft plaatsgevonden. Eventueel kan alsnog een vaccin worden gegeven. Ook bestaande seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) moeten het liefst voor de zwangerschap worden behandeld. Een goede hygiëne is belangrijk om infecties tijdens de zwangerschap te voorkomen. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde via 036 868 8700.