Jeugdpuistjes (acne vulgaris)

Acne is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). Dit kan zorgen voor een paar puistjes of een uitgebreide huidaandoening. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Acne kan ook na de puberteit blijven bestaan of pas op volwassen leeftijd beginnen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Acne kan komen door hormonen, cosmetica of andere stoffen die talgklieren verstoppen en medicijnen. Het uitknijpen van puistjes of krabben kan zorgen voor ontstekingen. Voedsel, vitaminetekort, slechte hygiëne, infecties, transpiratie en spanning of stress veroorzaken geen acne.

Symptomen

  • mee-eters (comedonen)
  • rode pukkels (papels)
  • puistjes (pustels)
  • onderhuidse ontstekingen
  • littekens

Onderzoeken

Acne is vaak gemakkelijk te herkennen. De arts beoordeelt op basis het aantal puistjes, de uitgebreidheid en de aanwezigheid van littekens of uw acne mild, matig of ernstig is.

Behandelingen

Acne is relatief goed te behandelen, maar het is niet echt te genezen. Zelfs matige acne vraagt veel aandacht om de huid rustig te krijgen.

De behandeling hangt af van de klachten, de ernst en littekenvorming. Als u vooral last heeft van ontsteking is de behandeling anders dan als u mee-eters heeft. Ook de leeftijd en of u man of vrouw bent bepalen welk anti-acne middel het beste is.

In het algemeen kunt u het best smeren met zalf of tabletten innemen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34.