Jicht

Jicht veroorzaakt acute ontstekingen aan het gewricht. Dit zijn aanvallen van een gezwollen en ontstoken gewricht, meestal in de teen of voet.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Jicht ontstaat door een te hoge urinezuurspiegel in het lichaam. Er ontstaan dan urinezuurkristallen die in of rond een gewricht neerslaan en een ontsteking veroorzaken. De pijn bij jicht is vaak heftig. U kunt het ontstoken gewricht tijdelijk niet goed gebruiken. De huid rondom het gewricht is vaak ook strak gespannen en rood. Jicht komt het meest voor in de grote teen, maar ook andere gewrichten kunnen ontstoken raken.

Symptomen

Eerste aanval vaak in grote teen

Bij een jichtaanval raken één of meerdere gewrichten plotseling heftig ontstoken. De eerste aanval doet zich vaak voor in het gewricht van je grote teen of wreef van de voet. Het gewricht wordt dikker, voelt warm aan en het is minder goed te bewegen. Bijna altijd is de huid rondom je gewricht felrood en strak gespannen. Je kunt veel last hebben van pijn. Het gewricht kan zo gevoelig zijn dat zelfs het gewicht van een laken er al teveel op drukt.

Komt vrij snel op

Een jichtaanval komt meestal vrij snel op. Bij het naar bed gaan is er nog niets aan de hand, maar in de nacht of ochtend word je wakker van de pijn. Jicht kan beperkt blijven tot één enkele aanval. Soms komen jichtaanvallen terug en ontwikkelen zich tot chronische jicht. De aanvallen duren dan langer en breiden zich uit naar andere gewrichten.

Gewrichten, pezen en slijmbeurzen

Naast het gewricht van je grote teen is het ook mogelijk dat de gewrichten van je enkels,  knieën, vingers of polsen ontstoken raken. Soms ontstaat een chronische ontsteking. Daarnaast zijn soms ook je pezen en slijmbeurzen aangedaan bij jicht.

Jichtknobbels

De neergeslagen kristallen veroorzaken soms jichtknobbels, ook wel tophi/tofi genoemd. Tofi komen voor aan je ellebogen, je vingers, je tenen of de buitenrand van je oorschelp. Als de huid rondom een tofus stukgaat komt een dikke, krijtachtige substantie naar buiten.

Onderzoeken

De arts kan aan de hand van uw klachten en lichamelijk onderzoek vaak al denken aan jicht. Als er duidelijke jichtknobbels (jichttophi) te zien zijn, is de diagnose zeker. Zijn er geen duidelijke jichtknobbels, dan doet de arts aanvullend onderzoek.

Behandelingen

Jicht is goed te behandelen. Bij een jichtaanval kunt u het beste koelen met ijs om de pijn te verminderen. Daarnaast kunt u het gewricht wat rust geven en het been hoog leggen als u jicht in de voet, enkel of knie heeft. Daarnaast zijn er medicijnen tegen jicht. De arts heeft bij jicht de keuze uit verschillende soorten medicijnen. Deze medicijnen helpen een ontsteking tegen te gaan, een ontsteking te voorkomen of het urinezuurgehalte te verlagen. De verschillende medicijnen vullen elkaar vaak aan. Welk middel de arts voorschrijft, hangt af van het doel van de behandeling.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Reumatologie via 036 868 88 06.