Kaalheid en haaruitval

Kaalheid en haaruitval komt voor bij mannen en vrouwen. Er zijn verschillende aandoeningen die kaalheid en haaruitval veroorzaken. De meest voorkomende aandoeningen zijn Alopecia androgenetica, Alopecia areata en Telogeen haarverlies.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica is haarverlies en komt voor bij mannen en vrouwen. Het is geen ziekte en aanleg speelt een grote rol. Het haarverlies ziet er bij mannen en vrouwen verschillend uit. Mannen krijgen kale plekken waarbij altijd een krans haar overblijft. Vrouwen krijgen geen echte kale plekken.

Alopecia areata

Bij alopecia areata ontstaan ronde of ovale kale plekken op huid waar haar groeit. De kale plekken zitten vooral voor op de hoofdhuid, maar kunnen ook op andere plekken voorkomen zoals de wenkbrauwen, baardstreek, oksels en schaamstreek. De oorzaak van alopecia areata is onbekend. Kaalheid kan psychische gevolgen hebben, zoals onzekerheid of sociale verlegenheid.

Telogeen haarverlies

Bij telogeen haarverlies is er een verstoring van de haargroei waardoor er een overmatige uitval van haren is.

Symptomen

Alopecia androgenetica

Bij mannen begint alopecia androgenetica aan de voorkant van hun hoofd. Ook ontstaan er kale plekken aan de zijkanten van het hoofd. Daarna wordt het hoofd bovenop steeds kaler tot bijna al het haar bovenop het hoofd verdwenen is. Er blijft altijd een krans van haar over. Vrouwen met alopecia androgenetica krijgen midden op het hoofd dunner haar waardoor de hoofdhuid door de haren te zien zijn. Vrouwen krijgen geen echte kale plekken. Aan de voorkant blijft het haar zitten.

Alopecia areata

Bij alopecia areata ontstaan plotseling ronde of ovale kale plekken. Ook uw nagels kunnen er anders uit gaan zien. In ernstige gevallen valt het haar met grote plukken uit. Soms is de haaruitval gelijkmatig verspreid over de hele hoofdhuid. Heel soms kan al het hoofd- of lichaamshaar uitvallen.

Telogeen haarverlies

Bij telogeen haarverlies ontstaan niet echt kale gebieden. U merkt het haarverlies vooral tijdens het kammen of wassen van het haar. De haaruitval kan plotseling beginnen en zo ernstig zijn dat uw haar in korte tijd flink uitdunt (acuut telogeen haarverlies). Het kan ook geleidelijk ontstaan en langer aanhouden (chronisch telogeen haarverlies).

Onderzoeken

De dermatoloog stelt op basis van uw klachten en plekken vast om welke aandoening het gaat. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig.

Behandelingen

Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica is geen ziekte en behandeling is niet nodig. Als u het uiterlijk storend vindt, kan behandeling met vloeistof zorgen voor minder haaruitval. Voor mannen bestaan er tabletten die de haaruitval stopt. Soms komen er ook weer haren terug. Er is nog geen behandeling die het kaal worden definitief voorkomt. Een haartransplantatie, het dragen van een pruik of het kleuren van de hoofdhuid met haarverf (camouflage) kunnen de kale plekken bedekken.

Alopecia areata

Meestal herstelt de haargroei vanzelf binnen een paar maanden tot jaren. Behandeling is daarom niet nodig. Als wachten voor u moeilijk is, kan de arts u informeren over behandelingen die het herstel van de haargroei kunnen versnellen.

Telogeen haarverlies

Acuut telogeen haarverlies herstelt altijd vanzelf. Er is geen behandeling dat het herstel versneld. Voor chronisch telogeen haarverlies is ook geen behandeling. Als de oorzaak voor het haarverlies helder is, wordt deze behandeld. Bij erg dun haar, kunt u mogelijk tijdelijk een pruik dragen.
 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34.