Kalk in de schouder

In de schouder zit een slijmbeurs die ervoor zorgt dat de schouder soepel kan bewegen. De slijmbeurs kan ontstoken raken, bijvoorbeeld door een val of overbelasting. Er kan dan ook kalk ontstaan in het schoudergewricht. Kalk in de schouder zorgt voor irritatie en meer ontstekingen. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van kalk in de schouder. Wel speelt de doorbloeding van de pees een rol, net als schildklierproblemen of suikerziekte. 

De aandoening gaat uiteindelijk vanzelf over.

Symptomen

In het begin heeft u waarschijnlijk geen of weinig klachten. Wanneer de kalkafzetting groter wordt, kunt u last van uw schouder krijgen. U kunt vooral pijn hebben bij het liggen en bewegen. 

In de periode dat de kalkafzetting spontaan oplost, kunt u juist meer pijn krijgen. Dat komt door de toegenomen druk in de pees en het vrijkomen in de slijmbeurs. U kunt dan de schouder tijdelijk helemaal niet meer gebruiken. Eigenlijk betekent dit dat de schouder begint te genezen. 

Onderzoeken

Uw arts onderzoekt de schouder en maakt een röntgenfoto en echo om een compleet beeld te krijgen.

Behandelingen

Op basis van de onderzoeksuitslagen en uw klachten bepaalt uw arts de gewenste behandeling.

Symptomatische conservatieve behandeling

Een conservatieve aanpak is gericht op het verminderen van de irritatie van de slijmbeurs en de pees. Een injectie in de slijmbeurs met een snelwerkende pijnstiller en een ontstekingsremmer vermindert de irritatie. De kalk gaat hierdoor niet weg.

Daarnaast is er een belangrijke rol voor de fysiotherapeut die u leert welke bewegingen en belastingen u in het dagelijks leven moet vermijden. Ook leert de fysiotherapeut u om uw schouder goed te gebruiken.

Barbotage

Als de kalk zorgt voor een blijvende inklemming tussen de pees en het schouderdak, is het mogelijk om deze met hulp van een echo aan te prikken (barbotage).

Verwijderen van de kalk met een kijkoperatie van de schouder

Als de genoemde behandelingen niet helpen, is het mogelijk om te opereren. Via een camera wordt de pees bekeken en de kalkafzetting opgezocht, aangeprikt en leeg geduwd. Soms moet de kalkafzetting uitgesneden worden, waarna de pees wordt gehecht.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.