Keratoconus

Keratoconus is een oogaandoening waarbij het hoornvlies langzaam dunner wordt en de vorm van het hoornvlies verandert. In plaats van de normale, regelmatige koepelvorm is de koepel uitgezakt, soms zelfs kegelvormig. De oorzaak is een afwijkende structuur van het hoornvliesweefsel, waardoor het zijn stevigheid en zijn dikte verliest. Meestal is deze aandoening aan beide ogen, maar de ernst van de aandoening kan links en rechts verschillen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een keratoconus ontstaat vaak na de puberteit en is over het algemeen progressief. Het wordt in de loop der jaren erger, totdat de aandoening uiteindelijk stabiliseert. Bij ongeveer 10% van de patiënten is de afwijking erfelijk. Mensen met een keratoconus hebben vaak een allergische aanleg of eczeem, ervaren hun ogen als gevoelig en hebben vaak jeuk aan hun ogen.

Omdat het hoornvlies een grote rol speelt bij het goed kunnen zien, heeft de vormafwijking door keratoconus grote gevolgen voor het gezichtsvermogen. De sterkte van het oog verandert en er ontstaat astigmatisme, oftwel een cilinderafwijking. Daarnaast kunnen littekens in het hoornvlies ontstaan die het gezichtsvermogen verder verminderen.

Symptomen

  • vervormd of wazig zicht;
  • overgevoeligheid voor licht;
  • veel verandering in de sterkt van bril en/of lenzen;
  • jeukende ogen;
  • vaak wrijven in de ogen;
  • dubbelzicht als één oog is afgeschermd.

Onderzoeken

De technisch oogheelkundig assistent (TOA) doet het vooronderzoek waarbij de gezichtsscherpte en de oogdruk wordt gemeten. Daarna krijgt u druppels in de ogen waardoor de pupillen verwijd worden. U gaat hierdoor slechter zien en mag niet zelf autorijden. Deze druppels moeten ongeveer 20 minuten inwerken. Hierna gaat de oogarts uw oog onderzoeken met de spleetlamp en een speciale lens. Hiermee wordt uw hele oog, inclusief het netvlies, onderzocht.

Om keratoconus vast te stellen wordt vervolgens een oogonderzoek gedaan, dat cornea topografie heet. Bij dit onderzoek wordt een gedetailleerde afbeelding gemaakt van de kromming van het hoornvlies (cornea).

Behandelingen

Met een bril kunnen we de afwijking helaas onvoldoende corrigeren. Vaak zijn harde, zuurstof-doorlatende contactlenzen de eerste keuze voor de correctie van oogafwijkingen bij keratoconus. De lenzen vormen een nieuw regelmatig oppervlak, waardoor uw gezichtsvermogen verbetert en uw klachten verminderen.

Als de keratoconus verslechtert, is een behandeling mogelijk waarbij het hoornvlies wordt versterkt en niet verder achteruit gaat. Dit wordt ook wel crosslinking genoemd. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.