Klaplong (pneumothorax)

Aan de binnenkant van de ribbenkast en aan de buitenkant van de longen zitten vliezen om de longen open en op zijn plaats te houden. Als de long lek raakt, spontaan of door een verwonding, dan komt er lucht tussen de twee vliezen in en zakt de long een beetje of helemaal in elkaar. Dit heet een klaplong.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Als een klaplong ontstaat heeft u vaak pijn op de borst en voelt u zich kortademig en kunt u niet goed diep inademen.

Een spontane klaplong ontstaat zonder aanleiding. Dit komt het meest voor. Maar soms is een verwonding de oorzaak, bijvoorbeeld als een rib breekt of als er een onderzoek plaatsvindt waarbij in de buurt van een long wordt geprikt. Dan kan de long lek geprikt worden.

Hoe lang duurt het herstel van een klaplong?

De ingezakte long komt pas weer op zijn plek terug als het gaatje in de long dicht zit en er geen lucht meer lekt. Het is heel verschillend hoe lang het duurt voordat het lek weer helemaal dicht is. Soms maar een paar dagen, soms langer.

Als de klaplong hersteld is, blijft het een kwetsbare plek en kan het lek opnieuw ontstaan. U moet de eerste maanden na een klaplong daarom rustig aan doen. Als u klachten houdt of opnieuw last krijgt, moet u contact opnemen met uw huisarts.

Symptomen

  • U heeft een stekende pijn op de borst, die verergert tijdens het ademen. U voelt deze pijn vooral op het moment dat u de klaplong krijgt.
  • U zucht moeilijk.
  • U bent benauwd.

Onderzoeken

Als de long is ingezakt, hoort de arts geen ademhaling met de stethoscoop. Vaak is dat al een duidelijke aanwijzing dat de long niet meer op zijn plek ligt. Om dit met zekerheid te kunnen zeggen wordt er een röntgenfoto gemaakt (x-thorax).

Behandelingen

Bij een kleine klaplong is rust voldoende en is er geen aanvullende behandeling nodig. U kunt naar huis en hoeft niet opgenomen te worden in het ziekenhuis. Het is vaak wel nodig wat extra pijnstillers te slikken omdat een klaplong pijnlijk kan zijn.

Is de klaplong groter, dan moet er een slangetje (drain) geplaatst worden tussen de longvliezen in.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan bij de behandeling horen. De fysiotherapeut van het Flevoziekenhuis helpt u met het verbeteren van uw conditie. Daarnaast kan de fysiotherapeut klinisch bij u langskomen. De fysiotherapeut helpt dan met bewegen en doet samen met u ademhalingsoefeningen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longziekten via 036 868 88 04