Koorts bij kinderen

Bij koorts loopt de lichaamstemperatuur op tot boven de 38 graden en heeft soms zelfs pieken tot boven de 40 graden. Dit komt vaak voor bij jonge kinderen en zegt niets over hoe ernstig de ziekte is. Koorts is een normale reactie op een infectie door een virus, zoals verkoudheid of griep. Een kind kan ook koorts krijgen na een vaccinatie. Ook bacteriële infecties zoals longontsteking, nierbekkenontsteking, hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken koorts.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Uw kind:

  • heeft een temperatuur boven de 38 graden;
  • voelt warm aan;
  • is moe en hangerig;
  • drinkt of eet minder;
  • en kan daarbij last hebben van hoesten, keelpijn, buikpijn of hoofdpijn.

Jonge kinderen kunnen als ze ziek zijn en koorts hebben, een koortsstuip krijgen.

Onderzoeken

Om te bepalen of uw kind koorts heeft, kunt u met een thermometer de temperatuur van uw kind opmeten. Als de temperatuur boven de 38 graden is, heeft uw kind koorts. Blijf dan goed opletten of de situatie verandert. 

Een arts kan met een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek of urine onderzoek kijken wat de oorzaak is van de koorts.

Behandelingen

Koorts is op zichzelf onschuldig en het is niet nodig de temperatuur te verlagen. Als uw kind pijn heeft kan paracetamol helpen. Soms is het wel nodig de infectie die de koorts veroorzaakt te behandelen met antibiotica. Dit beoordeelt de arts van uw kind.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met De Kinderkliniek via 036 763 00 30. Buiten kantoortijden is dit nummer doorgeschakeld naar het Flevoziekenhuis, waar u – alleen voor spoedgevallen – kunt vragen naar de dienstdoende kinderarts.