Koortslip

Een koortslip is een virusinfectie van de lippen of de huid rond de lippen door het herpes simplex virus. Een koortslip is zeer besmettelijk doordat het virus via de blaasjes en verse korstjes kan worden overgebracht door aanraking. Het virus blijft levenslang in het lichaam. Bij bijvoorbeeld een lagere weerstand, ziekte en verbranding in de zon komt de koortslip weer terug. Het herpesinfectie kan ook naar andere plaatsen van het lichaam worden overgebracht zoals de ogen en geslachtsorganen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Een koortslip begint met plaatselijke jeuk en een brandend gevoel van de lip en de huid. De huid wordt dik en rood en er ontstaan kleine blaasjes. Na een paar dagen drogen de blaasjes op tot korstjes. Na ongeveer 10 dagen is de lip weer genezen. Een koortslip komt regelmatig terugkomt.

Behandelingen

Een koortslip geneest vanzelf binnen 1 tot 2 weken. Als u een koortslip voelt aankomen vóór er blaasjes te zien zijn, kunt u een antivirus crème smeren om een koortslip te voorkomen. In de zon helpt het insmeren van de lippen met een hoge beschermingsfactor. Om besmetting van uzelf en anderen te voorkomen is het belangrijk de blaasjes en korstjes niet aan te raken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie via 036 868 87 49.