Koortsstuip bij kinderen (vooral kinderen tot 2 jaar)

Jonge kinderen kunnen als ze ziek zijn en koorts hebben, een koortsstuip krijgen. Bij een koortsstuip raakt een kind bewusteloos, kan het spiertrekkingen hebben, voelt het geen pijn en kan de ademhaling een paar seconden stoppen. Zo’n stuip komt door een elektrische storing in de hersenen. Hoewel het er eng uit kan ziet, is een koortsstuip vaak niet gevaarlijk.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Koortsstuipen komen regelmatig voor. Ongeveer 4% van alle kinderen krijgt een keer een koortsstuip; meestal als ze tussen de 6 maanden en 6 jaar zijn. Als een kind eerder een koortsstuip heeft gehad, kan het bij een volgende koortsperiode weer een koortsstuip krijgen. Deze zijn meestal kort.

De koorts komt meestal door een verkoudheid, een keelontsteking of een oorontsteking. Soms vindt de arts echter geen oorzaak van de koorts.

Een koortsstuip is geen epilepsie. Het lijkt wel op elkaar, maar bij epilepsie heeft het kind meerdere aanvallen zonder dat het koorts heeft. De kans dat zich later epilepsie ontwikkelt is erg klein.

Symptomen

  • uw kind heeft koorts;
  • uw kind verstijft (dat heet strekkramp) en zijn of haar benen en armen schokken heftig;
  • uw kind stopt kort met ademen;
  • na een koortsstuip is een kind vaak uitgeput, onrustig, huilerig en kan het hoofdpijn hebben;
  • vaak valt het kind na een koortsstuip in een diepe slaap.

Onderzoeken

Na een koortsstuip moet het kind altijd door een arts worden onderzocht. Neem daarvoor contact op met uw huisarts.

Behandelingen

Na een eerdere koortsstuip kan een kind bij een nieuwe koortsperiode opnieuw een koortsstuip krijgen. U kunt zich hierop voorbereiden.

Als uw kind een koortsstuip heeft, zorg dan dat het zich niet kan verwonden en leg het op een zachte ondergrond. Leg uw kind op de zij of buik met het hoofd opzij zodat het vrij kan ademen. Als uw kind eten in de mond heeft, probeer dit er dan voorzichtig uit te halen.

Medicatie

Als een aanval meer dan 5 minuten duurt, kan Stesolid (Diazepam) de aanval stoppen. Dit medicijn ontspant de spieren en beïnvloedt de prikkels in de hersenen. Als de aanval niet stopt, bel dan 112 of uw huisarts.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met De Kinderkliniek via 036 763 00 30. Buiten kantoortijden is dit nummer doorgeschakeld naar het Flevoziekenhuis, waar u – alleen voor spoedgevallen – kunt vragen naar de dienstdoende kinderarts.