Krentenbaard of kinderzeer (Impetigo)

Impetigo is een oppervlakkige infectie van de huid en komt vooral voor bij jonge kinderen. Krentenbaard is een impetigo infectie in het gezicht. De huidinfectie komt door 2 bacteriën (streptokokken of stafylokokken) en is heel besmettelijk. Meestal kan het geen kwaad en geneest het vanzelf. Sommige stafylokokken kunnen impetigo met blaren veroorzaken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Impetigo komt overal op het lichaam voor, maar zit meestal in het gezicht (neus en mond) en op de armen en benen. Het begint met een rode huid met oppervlakkige blaasjes die snel kapot gaan. Het vocht dat uit de blaasjes komt, droogt op tot gele of bruine korsten die groter kunnen worden. Als deze korsten opdrogen, vallen ze van de huid. De huid blijft dan nog even rood, maar geneest vanzelf zonder littekens.

Bij een heftig infectie kan een kind ziek zijn met koorts en opgezwollen lymfeklieren.

Meestal geneest de infectie vanzelf na 2 tot 3 weken.

Onderzoeken

De arts stelt de diagnose vast op basis van de plekken. Als de arts twijfelt of de infecties heel ernstig zijn, kan aanvullend onderzoek met een kweek nodig zijn.

Behandelingen

Als de impetigo op een relatief kleine plek zit, is dit te behandelen met een crème of zalf met antibiotica. Als de infecties op meerdere plekken zitten en een kind ziek is, zijn tabletten, capsules of een drankje met antibiotica mogelijk.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34.