Lactose-intolerantie

Lactose is een suiker dat in melk en melkproducten voorkomt en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Om lactose te kunnen verteren is het enzym lactase nodig, dat in de dunne darmwand wordt aangemaakt. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in de voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht en dit geeft klachten. Dit heet lactose-intolerantie.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Er zijn verschillende vormen van lactose-intolerantie, afhankelijk van de oorzaak. Lactose-intolerantie kan al bij de geboorte aanwezig zijn, maar de intolerantie kan ook ontstaan op kinderleeftijd of bij volwassenen.

Symptomen

Als lactose uit onze voeding niet door lactase wordt afgebroken, komt het onveranderd in de dikke darm aan. Daar leven veel bacteriën die lactose bewerken en afbreken. Hierbij komen gassen en bepaalde vetzuren vrij. Daarnaast trekt lactose in de dikke darm vocht aan. De volgende klachten kunnen ontstaan:

  • een opgeblazen gevoel;
  • winderigheid;
  • diarree, soms is de ontlasting schuimend en ruikt deze zuur;
  • buikpijn en krampen.

Onderzoeken

Omdat de klachten ontstaan na het eten of drinken van (grote hoeveelheden) melkproducten, bestaat er een duidelijk vermoeden van lactose-intolerantie. Toch zijn er verschillende onderzoeken mogelijk om de diagnose te stellen.

Behandelingen

De behandeling van lactose-intolerantie bestaat uit het weglaten van lactose uit uw voeding. Meestal is het niet nodig om helemaal lactosevrij te eten; kleine beetjes geven meestal geen klachten. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16.