Leukoplakie van het mondslijmvlies

Leukoplakie is een witte aandoening aan het mondslijmvlies. Bij leukoplakie zijn er witte verkleuringen of vlekjes te zien in de mond. Het kan op iedere plaats in de mond voorkomen, soms op meerdere plaatsen tegelijk. Het geeft soms een branderig gevoel. In enkele gevallen kan leukoplakie kwaadaardig worden en overgaan in mondkanker.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Hoe ontstaat leukoplakie?

Leukoplakie komt vooral voor bij mensen van 40 jaar en ouder en vooral bij mensen die veel roken. Bij geheel stoppen met roken blijken leukoplakieën soms binnen enkele maanden weg te gaan. Mocht dat niet het geval zijn, overleg dan met de huisarts. 

Controle

Soms kan de leukoplakie na behandeling terugkomen of ontstaan er nieuwe leukoplakieën. Als u leukoplakie heeft, krijgt u daarom iedere 6 tot 12 maanden een controle. Ook als u al bent behandeld. Vaak gebeurt dit door de tandarts.

Symptomen

  • Witte aandoening in het mondslijmvlies.
  • Brandering gevoel.

Onderzoeken

Witte afwijkingen van het mondslijmvlies zijn niet altijd leukoplakie. Door een klein weefselstukje uit het veranderde slijmvlies te nemen, is onder de microscoop te zien of er sprake is van kwaadaardige veranderingen of een voorstadium ervan. Als dit zo is, volgt aanvullend onderzoek.

Behandelingen

Als u leukoplakie heeft en rookt is het belangrijk om hiermee te stoppen. Als de leukoplakie na een paar maanden niet is verdwenen, wordt dit weggehaald. Dit kan operatief of met een laserbehandeling waarbij de afwijking wordt verdampt. De behandeling gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie via 036 868 87 49.