Leverkanker

Bij leverkanker zit er een kwaadaardige tumor in de lever. Bij hepatocellulair carcinoom (HCC) is de kanker in de lever ontstaan. Dat is wat anders dan een uitzaaiing in de lever van kanker op een andere plek in het lichaam. Er zijn verschillende vormen van leverkanker, maar de meest voorkomende vorm is HCC. HCC ontstaat vaak door een chronische leverziekte, waardoor de lever niet meer beter wordt. Meestal is er sprake van levercirrose.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

De lever is een orgaan met een grote reservecapaciteit en een groot herstelvermogen. Het gezonde deel van de lever neemt de functies van het aangedane deel lange tijd over. Leverziektes geven daarom pas in een laat stadium klachten. Als er toch klachten ontstaan, zijn deze afhankelijk van de plaats, de grootte en het aantal tumoren in de lever.

Mogelijke klachten bij HCC zijn:

  • algehele zwakte en vermoeidheid;
  • een opgezette lever en (vage) buikpijn;
  • misselijkheid en braken;
  • verminderde eetlust;
  • onverklaarbaar gewichtsverlies of juist gewichtstoename door vasthouden van vocht;
  • jeuk en geelzucht (het geel zien van de huid en het oogwit).

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij leverkanker. Dit gebeurt onder andere in het Oncologisch Centrum van het Flevoziekenhuis. Daar werken deskundige medisch specialisten van verschillende afdelingen samen. Ook kunt u doorverwezen worden naar Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam (GIOCA) van het Amsterdam UMC.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16 of met het Oncologisch Centrum via 036 868 87 16.