Lichen Planus

Lichen Planus (vaak lichen genoemd) is een ontsteking die op de huid en de slijmvliezen voorkomt. Lichen planus aan de huid wordt gekenmerkt door rood-paars platte bultjes met aan het oppervlak witte lijntjes. Lichen planus in de mond kan op de aangedane plekken op blaartjes geven en pijnlijk zijn. Het is niet besmettelijk.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Lichen geeft meestal geen klachten. De tandarts is vaak de eerste die het ziet. Soms zijn er wel klachten van ruwheid en een pijnlijk branderig gevoel. De klachten gaan vaak erg op en neer. Sterk gekruid voedsel, citrusvruchten en bepaalde dranken kunnen de klachten verergeren. De oorzaak van Lichen is onbekend. Het kan te maken hebben met het contact van het mondslijmvlies met vullingen in tanden en kiezen, maar vervanging van de vullingen leidt meestal niet tot verbetering.

Symptomen

  • Fijne, licht verheven witgrijze lijntjes op het slijmvlies van de wang en op de lippen, tong of tandvlees.
  • Rode afwijking waarin soms één of meer zweertjes.
  • Ruwheid.
  • Een pijnlijk branderig gevoel.

Onderzoeken

Een arts of tandarts kan de diagnose Lichen Planus stellen. Soms wordt een klein weefselstukje uit het veranderde mondslijmvlies genomen om onder de microscoop te bekijken. Zo heeft de arts een nog beter beeld. 

Behandelingen

Omdat de oorzaak van Lichen Planus niet bekend is, is niet duidelijk hoe u het kunt voorkomen. Wel kunt u de eventuele klachten verlichten met een zalf of een spoelmiddel. De zalf brengt u een paar keer per dag met een vochtige vinger aan (anders blijft de zalf aan de vinger plakken) op de plaats in de mond die klachten geeft. Voordat u de zalf aanbrengt, moet u het mondslijmvlies voorzichtig drogen met een gaasje. Na het aanbrengen van de zalf mag u een half uur niet eten of drinken. De mondspoeling gebruikt u volgens het meegegeven voorschrift; na het spoelen niet doorslikken. Wanneer Lichen Planus op het tandvlees voorkomt, is het aan te bevelen bij het poetsen een niet al te harde tandenborstel te gebruiken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie via 036 868 87 49 of met de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34.