Longkanker

Longkanker is een ernstige vorm van kanker, die zowel bij mannen als vrouwen veel voorkomt en helaas ook op jongere leeftijd. Het roken van sigaretten, pijp of sigaar speelt nog steeds de belangrijkste rol bij het ontstaan ervan. Ook intensief meeroken kan invloed hebben. Daarnaast komt deze vorm van kanker voor bij mensen die vroeger met asbest hebben gewerkt.

In het Flevoziekenhuis worden jaarlijks tussen de 120 tot 150 nieuwe patiënten met longkanker gezien.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Gezien de uitstekende contacten die er zijn met andere collega’s uit het Amsterdam UMC en Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, kan er in gezamenlijk overleg altijd tot de best mogelijke oplossing worden gekomen bij problematische situaties rondom longkanker.

Symptomen

Helaas geeft longkanker over het algemeen pas in een laat stadium symptomen. Veel voorkomende klachten zijn: (kriebel)hoest, bloed ophoesten, kortademigheid en pijn op de borst. Ook kunnen klachten als pijn in de botten, hoofdpijn, verlammingsverschijnselen, verminderde eetlust en gewichtsverlies optreden.

Onderzoeken

U wordt verwezen naar de polikliniek voor röntgenonderzoek. Daarna krijgt u een afspraak bij de longarts.
Bij röntgenonderzoek worden er foto's van de 'binnenkant' van uw lichaam gemaakt, met röntgenstraling. Dit kunnen foto's zijn van de longen of botten. U voelt niets van de röntgenstraling.

Om de diagnose vast te stellen is het verkrijgen van tumorweefsel nodig. Afhankelijk van de plaats van de tumor gebeurt dit via een onderzoek van de luchtwegen (bronchoscopie) of een prik in de borstkas met plaatselijke verdoving. Om de uitgebreidheid van de ziekte vast te stellen is vaak een PET-scan nodig.
Alle onderzoeken gebeuren in het Flevoziekenhuis, behalve de PET-scan, die vindt plaats in het Amsterdam UMC.

Behandelingen

Geen enkele patiënt met longkanker is hetzelfde. Daarom krijgt u bij ons een behandeling op maat, passend bij uw ziekte en uw situatie. Hierbij houdt de arts altijd rekening met  het stadium van de tumor, uw conditie, eventuele andere ziekten en uw eventuele wensen.

Niet alleen het bestrijden van uw ziekte staat centraal, maar ook de kwaliteit van leven. Wekelijks vindt er overleg plaats met de collega’s longartsen, longchirurgen en bestralingsartsen van het Amsterdam UMC en Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.

In het Flevoziekenhuis worden patiënten met longkanker in alle stadia behandeld met chemotherapie, bestraling of combinaties hiervan. Ook de nieuwste vormen van therapie, zogenaamde ‘doelgerichte therapie’ met een enkel pilletje, speciaal gericht op een enkel kenmerk van de tumor, kan meestal in het Flevoziekenhuis plaatsvinden. Helaas komt zo’n speciaal kenmerk niet vaak voor bij patiënten.

Heeft u een operatie nodig, dan gebeurt dat in het Amsterdam UMC.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longziekten via 036 868 88 04 of het Oncologisch centrum via 036 868 87 16.