Longkanker

Longkanker is een ernstige vorm van kanker, die zowel bij mannen als vrouwen veel voorkomt en helaas ook op jongere leeftijd. Het roken van sigaretten, pijp of sigaar speelt nog steeds de belangrijkste rol bij het ontstaan ervan. Ook intensief meeroken kan invloed hebben. Daarnaast komt deze vorm van kanker voor bij mensen die vroeger met asbest hebben gewerkt.

In het Flevoziekenhuis worden jaarlijks tussen de 120 tot 150 nieuwe patiënten met longkanker gezien.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Helaas geeft longkanker over het algemeen pas in een laat stadium symptomen. Veel voorkomende klachten zijn: (kriebel)hoest, bloed ophoesten, kortademigheid en pijn op de borst. Ook kunnen klachten als pijn in de botten, hoofdpijn, verlammingsverschijnselen, verminderde eetlust en gewichtsverlies optreden.

Onderzoeken

U wordt verwezen naar de polikliniek voor röntgenonderzoek. Daarna krijgt u een afspraak bij de longarts.
Bij röntgenonderzoek worden er foto's van de 'binnenkant' van uw lichaam gemaakt, met röntgenstraling. Dit kunnen foto's zijn van de longen of botten. U voelt niets van de röntgenstraling.

Om de diagnose vast te stellen is het verkrijgen van tumorweefsel nodig. Afhankelijk van de plaats van de tumor gebeurt dit via een onderzoek van de luchtwegen (bronchoscopie) of een prik in de borstkas met plaatselijke verdoving. Om de uitgebreidheid van de ziekte vast te stellen is vaak een PET-scan nodig.
Alle onderzoeken gebeuren in het Flevoziekenhuis, behalve de PET-scan, die vindt plaats in het Amsterdam UMC.

Behandelingen

Het bestrijden van de ziekte is belangrijk, maar minstens even belangrijk is dat de klachten van de ziekte (zoals kortademigheid of pijn) minder worden. 

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden zoals chemotherapie, immunotherapie, bestraling en operatie. Meer informatie vindt u op de website van Longkanker Nederland.

  • Samen met een team van longartsen, longchirurgen en bestralingsartsen van het Amsterdam UMC, bespreken onze longartsen onze patiënten met longkanker. Uit dit overleg komt een behandeladvies naar voren.
  • Na dit overleg, bespreekt onze longarts met u de mogelijkheden wat betreft behandeling. U bespreekt dan samen welke behandeling het beste bij u past. 
  • Tijdens de periode van onderzoeken, behandeling en na de behandeling, begeleidt onze longarts u samen met één van onze gespecialiseerd verpleegkundigen.
  • Alle behandelingen, behalve operatie, geven wij u in het Flevoziekenhuis. Heeft u een operatie nodig? Dan gebeurt dat in het Amsterdam UMC.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longziekten via 036 868 88 04.