Lymfoedeem

Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht waardoor bijvoorbeeld een arm of been dik worden. Lymfevocht stroomt door de lymfevaten. In het lichaam zitten zeer veel lymfevaten. Soms zit er te veel lymfevocht ergens in het lichaam. Dit is een vloeistof met eiwitten, afvalstoffen en afweerstoffen. De grotere lymfevaten voeren dit teveel aan vocht af naar de lymfeklieren (lymfeknopen). Lymfoedeem ontstaat als er te veel lymfevocht wordt aangemaakt of als dit niet goed wordt afgevoerd. Dit kan ontstaan als de lymfebanen of lymfeklieren afwezig zijn of niet goed werken. Er zijn verschillende vormen lymfoedeem die aangeboren of niet aangeboren zijn.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Meestal krijgt u eerst een zwaar en moe of ‘strak’ gevoel in een arm of been. De arm of het been kan dik worden. U kunt ook 'pijn' of prikkels voelen. Andere mensen met lymfoedeem merken dat ze een arm of been minder goed kunnen bewegen. Verder kan de huid dik zijn met bultjes. De nagels kunnen langzaam groeien of brokkelig zijn. Er is ook meer kans op huidinfecties (wondroos) waardoor het lymfoedeem snel kan verergeren.

Onderzoeken

Lymfoedeem is meestal makkelijk te herkennen door een dermatoloog. Uw arts zal voelen of er oedeem zit. Een dikke voet en tenen passen bij lymfoedeem van het been. Er zal gekeken worden of er huidafwijkingen of verkleuringen van de huid te zien zijn. Ook kan er gevoeld worden naar de lymfeklieren.

Behandelingen

Echt genezen is vaak moeilijk. Soms is het mogelijk de oorzaken te behandelen. Als de oorzaken van lymfoedeem, zoals overgewicht of weinig beweging, verminderen dan zal het lymfoedeem sterk verbeteren.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de Spataderkliniek via 036 868 92 72.