Maagzweer

De naam maagzweer wordt gebruikt voor een zweer in de maag (ulcus ventriculi) en voor een zweer in de twaalfvingerige darm (ulcus duodeni). Bij een zweer is er een gat ontstaan in de beschermende slijmvlieslaag van de maag of de twaalfvingerige darm. Hierdoor liggen de zenuwen in de bindweefsellaag ’open en bloot’. Als het zure maagsap met deze zenuwen in contact komt, veroorzaakt dat hevige pijn.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De belangrijkste oorzaak van een maagzweer is de Helicobacter pylori bacterie. Stress en ook andere factoren, zoals roken, kunnen de klachten wel verergeren maar niet veroorzaken. Een tweede oorzaak van een zweer in de maag of twaalfvingerige darm is het gebruik van aspirine en bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), ibuprofen, naproxen en diclofenac.

Symptomen

Algemene klachten

Pijn in de maagstreek staat bij een maagzweer voorop. Andere veelvoorkomende klachten zijn:

  • misselijkheid
  • braken
  • weinig eetlust
  • maagbloeding. 

Klachten bij een zweer in de maag

Een zweer in de maag geeft meestal hevige pijn vlak na het eten.

Klachten bij een zweer in de twaalfvingerige darm

Een zweer in de twaalfvingerige darm veroorzaakt pijn als de maag leeg is en ’s nachts.

 

Onderzoeken

Met een kijkonderzoek (gastroscopie) kan een maagzweer worden aangetoond. 

Behandelingen

Voor een maagzweer die veroorzaakt wordt door de Helicobacter pylori bacterie krijgt u twee verschillende antibiotica en een maagzuurremmer. Als er geen infectie met de Helicobacter pylori wordt aangetoond, krijgt u alleen maagzuurremmers voorgeschreven. Door het maagsap (tijdelijk) minder of niet zuur te maken, kan het gat in de slijmvlieslaag herstellen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16.