MDS (Myelodysplastisch syndroom)

Een myelodysplastisch syndroom (MDS) is een ziekte van de stamcellen in het beenmerg. Stamcellen rijpen uit tot rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Door veranderingen in het DNA van de stamcellen gaan er meer cellen in het beenmerg dood. Dit zorgt voor een tekort aan bloedcellen. Er zijn verschillende vormen MDS.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

MDS kan op iedere leeftijd voorkomen, maar vooral vanaf 60 jaar en vaker bij mannen dan bij vrouwen.

De oorzaak van MDS is onduidelijk. Wel lijkt er verband te zijn met blootstelling aan giftige stoffen zoals bestrijdingsmiddelen, chemicaliën en bestraling. MDS kan ook ontstaan na chemotherapie voor een andere vorm van kanker. Dit heet therapiegerelateerde MDS.

Symptomen

Niet iedereen met MDS heeft dezelfde symptomen. Soms wordt MDS toevallig ontdekt terwijl er vrijwel geen klachten zijn. Hoe langer u ziek bent, hoe meer afwijkende cellen in het beenmerg komen wat de aanmaak van gezonde rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes steeds meer verstoort. Een tekort aan deze cellen kan zorgen voor verschillende klachten.

  • U kunt last krijgen van vermoeidheid, kortademigheid, zwakte en bleekheid door een laag aantal rode bloedcellen (bloedarmoede).
  • U kunt vaak of ernstige infecties krijgen door lage aantallen witte bloedcellen (leukocytopenie).
  • Een tekort aan bloedplaatjes (trombocytopenie) vergroot de kans op bloedingen, blauwe plekken of kleine rode vlekken onder de huid (petechiën).
  • U kunt koorts krijgen, gewicht verliezen zonder duidelijke oorzaak en vergroting van milt en lever krijgen.

Onderzoeken

De ziekte verloopt bij iedereen anders, maar het kan ernstige complicaties geven en overgaan in acute leukemie. De arts maakt een prognose op basis van de hoeveelheid, ernst en de aard van de afwijkende cellen.

Om MDS vast te stellen doet de arts een beenmergpunctie.

Behandelingen

Bij een milde MDS krijgt u een behandeling met groeifactoren eventueel ondersteunt door transfusies van rode bloedcellen en bloedplaatjes. Ook krijgt u antibiotica bij infecties. Als er veel afwijkende cellen zijn, is chemotherapie en een stamceltransplantatie mogelijk. Daarnaast is een behandeling met groeifactoren een optie. Bij het bepalen van de behandeling kijkt de arts ook naar uw algemene lichamelijke conditie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hematologie via 036 868 87 16