Meralgia paresthetica

Meralgia paresthetica is een aandoening van een huidzenuw van het bovenbeen die zorgt voor een pijnlijke tinteling van het bovenbeen. De aangetaste huidzenuw loopt vanaf de lies tot de knie. In de lies loopt een band waar de zenuw doorheen loopt. Doordat deze een scherpe haakse bocht maakt, kan deze gevoeliger zijn voor beknelling.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Meralgia paresthetica komt vaker voor bij suikerziekte, op oudere leeftijd en bij overgewicht. Ook zwangerschap en veel in bed liggen door bijvoorbeeld ziekte of na een operatie kunnen beknelling van de zenuw veroorzaken. Soms zorgen strakke broeken of volle broekzakken voor beknelling. 

Symptomen

Het veroorzaakt een dove, pijnlijke of tintelende plek aan de zijkant van het bovenbeen. De plek is ongeveer even groot als een handpalm. Lang staan en liggen met gestrekt been maakt de pijn erger. Buigen van de knie en de heup kan de pijn verminderen.

Onderzoeken

De arts vraagt naar de klachten en doet een neurologisch onderzoek om de diagnose te stellen. Soms is een zenuwgeleidingsonderzoek nodig.

Behandelingen

De klachten gaan bijna altijd vanzelf weer over. Er is dan geen verdere behandeling nodig. Bij overgewicht is afvallen noodzakelijk. Ook is het dragen van strakke broeken af te raden. Bij langdurige, ernstige pijn kunt u misschien medicijnen krijgen tegen neuropatische pijn. Ook is eventueel behandeling met bijnierschorshormonen (corticosteroïden) en een pijnstiller (lidocaïne) mogelijk.

Als de klacht niet vanzelf weggaat en langer dan 3 maanden duurt, wordt er een enkele keer geopereerd.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neurologie via 036 868 87 20.