MGUS (monoklonale gammopathie van onbekende betekenis)

MGUS is een veel voorkomende aandoening waarbij een groep plasmacellen die uit dezelfde cel zijn ontstaan, een afwijkende antistof (immunoglobuline) aanmaakt: de zogenaamde M-proteïne.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Alle bloedcellen ontstaan in het beenmerg vanuit stamcellen. Het beenmerg produceert onder andere verschillende soorten witte bloedcellen, waaronder de zogenaamde lymfocyten. De 2 belangrijkste groepen lymfocyten zijn B-cellen (B-lymfocyten) en T-cellen (T-lymfocyten). Als vreemde stoffen (antigenen) het lichaam binnendringen, ontwikkelen de B-cellen zich tot plasmacellen die antistoffen aanmaken en zo helpen bij het bestrijden van infecties en ziekten. Iedere plasmacel ontwikkelt zich in reactie op 1 specifieke vreemde stof en het produceert dan de specifieke antistoffen.

Als een afwijkende plasmacel zich sterk vermeerdert, ontstaat er veel van 1 specifieke antistof (het zogenaamde M-proteïne) en spreken we van monoklonale gammopathie. Bij monoklonale gammopathie van onbekende betekenis (MGUS) zijn er afwijkende plasmacellen, maar deze geven geen klachten zoals bothaarden of bloedarmoede.

Symptomen

MGUS geeft bijna nooit klachten en wordt meestal toevallig ontdekt. Als het afwijkende eiwit is gericht tegen de zenuwen, kan neuropathie ontstaan. Ook kan MGUS klachten geven als de M-proteïne neerslaat in de organen in de vorm van amyloïd (amyloïdose).

Onderzoeken

MGUS wordt vaak toevallig ontdekt bij bloedonderzoeken. Als bevestiging kan een specifiek bloedonderzoek de abnormaal hoge hoeveelheid van 1 bepaald antilichaam aantonen. Bij twijfel doet de arts aanvullend onderzoek, zoals beenmergonderzoek en een CT-scan om een lymfoom of myeloom uit te sluiten. 

 

Behandelingen

MGUS veroorzaakt meestal geen klachten en er is vaak ook geen behandeling nodig. Omdat er risico bestaat op het ontwikkelen van multipel myeloom, blijft u onder controle. Meestal is een 1-jaarlijkse bloedonderzoek voldoende.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hematologie via 036 868 87 16