Miskraam

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. Als het vruchtje niet goed is, stopt het met groeien en wordt het door de baarmoeder afgestoten. Er zijn verschillende soorten miskramen, meestal afhankelijk van het stadium van de zwangerschap of het verloop van de miskraam.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Vroege miskramen kunnen ongemerkt verlopen of gaan soms gepaard met weinig (bruin) bloedverlies of lichte buikpijn. Als de baarmoeder zwangerschapsweefsel uitdrijft en de baarmoedermond zich opent, ontstaat een krampende pijn en bloedverlies. De pijn en het bloedverlies stoppen weer als al het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder is. Soms blijft er weefsel in de baarmoederholte achter en is de miskraam (nog) niet compleet.

Onderzoeken

Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap kan worden onderzocht of het een miskraam is. De arts of verloskundige kan inwendig onderzoek doen en kijken naar de baarmoedermond, de grootte van de baarmoeder schatten en controleren of de baarmoedermond open is. Het verloren bloed kan worden bekeken of het zwangerschapsweefsel is. Soms wordt het onder de microscoop onderzocht om te bevestigen of het een miskraam is. Ook kunt u een echo krijgen.

Behandelingen

Een miskraam is niet tegen te houden. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning, sporten, fietsen, werken of vrijen. Een volgende zwangerschap verloopt meestal goed, ook na meerdere miskramen.

Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een paar dagen op gang. Soms kan het langer duren tot zelfs een paar weken. U kunt kiezen het spontane beloop afwachten of het laten weghalen van het zwangerschapsweefsel met een curettage.

Na een spontane miskraam of een curettage kunt u 1 tot 6 weken wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. U kunt beter niet vrijen tot het bloedverlies voorbij is. De volgende menstruatie is na ongeveer 4 tot 6 weken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.