Moedervlekken

Moedervlekken zijn goedaardige hoopjes van pigmentcellen in de huid die bij iedereen voorkomen. De meeste moedervlekken ontstaan tussen de leeftijd van 3 en 20 jaar. Aangeboren of congenitale moedervlekken zijn al bij de geboorte aanwezig. Erfelijke aanleg en zonlicht beïnvloeden de hoeveelheid moedervlekken. De meeste moedervlekken zijn goedaardig, maar er zijn ook kwaadaardige moedervlekken (melanomen).

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Gewone moedervlekken zijn meestal bruin en kunnen vlak, bol of hobbelig zijn. De grootte, vorm en kleur kunnen sterk verschillen, maar de vorm en kleur is meestal wel regelmatig.

Een atypische moedervlek is onregelmatiger van vorm en kleur (bijvoorbeeld verschillende tinten bruin of roodachtige verkleuring). Deze moedervlekken vergroten de kans op een melanoom.

Als een moedervlek verandert, kan dit een teken zijn dat deze kwaadaardig is.

Onderzoeken

De dermatoloog kan meestal zien of het een goedaardige moedervlek of melanoom is. Een dermatoscoop kan hiervoor de moedervlek uitvergroten.

Als de dermatoloog twijfelt of een melanoom vermoedt, is verder onderzoek onder de microscoop nodig. Hiervoor wordt de moedervlek of het melanoom met een plaatselijke verdoving verwijderd.

Behandelingen

Voor een normale moedervlek is geen behandeling nodig. Verwijderen kan als een moedervlek irriteert (onder bijvoorbeeld de broekrand of bh) of als u dit om een cosmetische reden wilt. De arts bespreekt met u de mogelijkheden om de moedervlek te verwijderen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34.