Mond- en tongbranden

Mondbranden betekent letterlijk een branderig gevoel in de mond. Soms zijn er alleen klachten aan de tong en dat heet tongbranden. Veel mensen tussen de 40 en 70 jaar hebben er last van. Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor de klacht en zijn er in de mond geen afwijkingen te zien. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Gebleken is dat vrouwen vaker deze klacht hebben dan mannen. Sommige mensen hebben alleen last van een branderige of pijnlijke tong. Anderen hebben het vooral aan de binnenkant van de lippen, het gehemelte en soms ook in de keel. Er wordt van mond-en tongbranden gesproken wanneer bij uitgebreid mondonderzoek geen slijmvliesafwijkingen zijn geconstateerd die de klacht zouden kunnen verklaren. Mond- en tongbranden komen vrijwel altijd aan beide kanten voor. Smaakstoornissen, klachten over een vervelende en soms geheel afwezige smaak en een droge mond zijn veel voorkomende klachten bij mond- en tongbranden. Mond-en tongbranden is een onschuldige klacht en wijst niet op kanker in de mond; het is een vervelende klacht. die dagen, maanden of jaren kan duren. 

Symptomen

  • Branderige of pijnlijke tong.
  • Branderig gevoel de binnenkant van de lippen, het gehemelte en soms ook in de keel.

Onderzoeken

Bespreek uw klachten met uw tandarts of huisarts. De arts kan vrij snel de diagnose stellen na het doen van uitgebreid mondonderzoek. 

Behandelingen

Omdat de oorzaak onbekend is, is er geen goede behandeling mogelijk. Het beloop van de klachten is moeilijk te voorspellen. Sommige patiënten raken hun klachten binnen enkele weken of maanden weer even onverwachts kwijt als ze gekomen zijn, terwijl andere er jaren en soms zelfs blijvend last van hebben.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie via 036 868 87 49.