Myasthenia Gravis

Bij Myasthenia Gravis raken sommige spieren snel en ernstig vermoeid. De spieren zijn na gebruik vaak zo moe dat de spierkracht bijna volledig is verdwenen. Pas na het nemen van rust, komt de spierkracht weer terug. Dit komt door een tekort aan acetylcholine. Meestal komt de aandoening voor bij de spieren die zorgen voor het bewegen van de ogen en het openhouden van de oogleden.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Soms zijn ook andere spieren betrokken, zoals de spieren die zorgen voor het bewegen van het gezicht, de spieren van de nek, de schouders en het bekken.

Het verloop van Myasthenia gravis is moeilijk te voorspellen en de verschijnselen en ernst zijn bij iedereen anders. Vaak wordt de ziekte de eerste 3 tot 5 jaar geleidelijk erger en breiden de symptomen zich uit. Daarna stabiliseert de ziekte vaak en op lange termijn verbetert het langzaam.

Symptomen

In de loop van de dag nemen de symptomen toe. Na een goede nachtrust zijn de symptomen vaak helemaal of gedeeltelijk verdwenen.

De meest voorkomende symptomen zijn hangende oogleden en algehele vermoeidheid.

Bij een ernstige vorm kunt u moeite hebben met praten, slikken, het hoofd overeind te houden, om de armen boven het hoofd te houden en stabiel lopen (u kunt een waggelgang krijgen).

Onderzoeken

Om Myasthenia gravis vast te stellen zijn diverse onderzoeken, waaronder de neostigmine test.

Behandelingen

De oorzaak van de ziekte is niet te behandelen, maar de spierkracht is vaak sterk te verbeteren met medicijnen. Er zijn medicijnen die de werking van het acetylcholine versterken en er zijn medicijnen die de werking van het immuunsysteem onderdrukken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neurologie via 036 868 87 20.