Netelroos of galbulten (urticaria)

Netelroos is een vaak heftige jeukende huiduitslag als reactie op het stofje histamine dat vrijkomt na een prikkel van buitenaf. Het begint met rode vlekjes die over kunnen gaan in verdikte rode of bleke plekjes. Het ontwikkelt snel en elk plekje trekt vaak binnen dezelfde dag weer weg. Soms vormen de plekjes samen grotere plekken (een urtica of kwaddel). Acute netelroos duurt korter dan 6 weken; als het langer duurt, is het chronische netelroos.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Histamine ligt opgeslagen in bepaalde cellen in de huid en komt vrij in verschillende situaties. Deze stof verwijdt de bloedvaten waardoor de huid roder wordt en doordat er meer vocht door de wanden van de bloedvaten kan, ontstaan vochtophopingen in de huid. Ook veroorzaakt histamine jeuk.

Symptomen

  • Intens jeukende, gezwollen rode plekken die in het midden vaak bleek is zijn.
  • Afzonderlijke plekken kunnen groeien en samenvloeien met andere plekken.
  • Plekken verdwijnen binnen een paar uren volledig.
  • De plekken kunnen zitten op armen, benen, romp, gezicht, knieën, handpalmen, voetzolen (bij omgevingsfactoren ontstaat de uitslag op de plek van het contact of inwerking).

Onderzoeken

De arts herkent de aandoening gemakkelijk door naar de huid te kijken en naar uw klachten te luisteren.

Behandelingen

Als de prikkel die de netelroos veroorzaakt duidelijk is, bestaat de behandeling uit het vermijden van de uitlokkende prikkel. Als dit niet kan, kunt u medicijnen krijgen die de werking van histamine blokkeren (antihistaminica).

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34.