Nierstenen

Nierstenen komen voor in nieren, de urineleider (ureter) en de blaas. De meeste nierstenen bevatten calcium-oxalaat en ontstaan door het eten van teveel dierlijke eiwitten en zout. Dit maakt urine onder andere te zout en te zuur waardoor steenvormende zouten makkelijker in de urine neerslaan. Ook doen bepaalde eiwitten in de urine door dit dieet niet goed hun werk waardoor steentjes kunnen samenklonteren. Nierstenen kunnen ook ontstaan door urineweginfecties. Slechts een paar ziekten veroorzaken nierstenen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Nierstenen geven:

  • heftige pijn in de zij en het onderste deel van de rug die uitstraalt naar de lies en de onderbuik;
  • onrust waarbij u drang voelt om steeds te bewegen;
  • misselijkheid en overgeven;
  • zweten;
  • vaker moeten plassen;
  • bloed in de urine.

Onderzoeken

Het laboratorium onderzoekt uw bloed en urine. U krijgt een röntgenfoto van uw buik en een echo van uw nieren. Soms is een aanvullende CT-scan nodig.

Behandelingen

Als de arts verwacht dat u de nierstenen vanzelf uitplast, krijgt u pijnstillers (diclofenac). Soms krijgt u hierbij een medicijn (tamsulosine) dat zorgt dat de urinewegen zich ontspannen. Dit vergroot de kans dat u de steen spontaan uitplast.

Als de arts verwacht dat u de nierstenen niet vanzelf uitplast, is het mogelijk de nierstenen te vergruizen of te verwijderen met een operatie.

Als u eerder een niersteen heeft gehad, is er kans dat u dit vaker krijgt. Uw arts kan u uitleggen hoe u deze kans kleiner maakt. Om de kans op nierstenen te verkleinen, kan de afdeling Diëtetiek u advies en begeleiding geven bij het juiste dieet.

Niersteenstraat

Wanneer tijdens het bezoek aan de uroloog blijkt dat u een verhoogd risico op herhaling van nierstenen heeft, vindt aanvullend onderzoek van uw bloed en urine plaats. U krijgt hiervoor een verwijzing naar de nefroloog. Deze analyseert dit onderzoek en bespreekt de uitslag met u. Als namelijk bekend is wat de oorzaak van uw nierstenen is, bestaat de kans dat deze oorzaak behandeld kan worden. Een multidisciplinair team van een uroloog, nefroloog en internist-endocrinoloog maakt dit mogelijk.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Nefrologie via 036 868 9230 of met de afdeling Urologie via 036 868 87 18.
U kunt voor de afdeling Urologie ook online een afspraak maken via MijnFlevoziekenhuis.