Niet goed gevormde plasbuis bij jongens (Hypospadie)

Hypospadie is een aangeboren afwijking bij jongens waarbij de plasbuis te kort is en daardoor niet tot de top van de penis komt. De plasbuis kan uitmonden aan de onderkant van de eikel, de onderkant van de penis, in de huid van de balzak of zelfs achter de balzak. Vaak is de voorhuid aan de onderkant niet gesloten en soms is er een huidtekort aan de onderkant van de penis. Ook kan er een lichte tot ernstige kromstand zijn van de penis in erectie.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De oorzaak van een hypospadie is meestal niet bekend. Erfelijke factoren, een te laag geboortegewicht en/of sommige milieufactoren (chemische stoffen met een zwak effect van het vrouwelijke hormoon oestrogeen) kunnen invloed hebben.

Onderzoeken

Heel soms is een hypospadie zo ernstig dat niet duidelijk is of het kind een jongetje of een meisje is. Dit is in een gespecialiseerd centrum te onderzoeken.

Behandelingen

Hypospadie is alleen te behandelen met een operatie. Het doel is dat de penis goed werkt (staand kunnen plassen en een rechte erectie) en er normaal uitziet. De operatie verlengt de plasbuis tot aan de eikel, verhelpt de eventuele kromstand en zorgt ervoor dat de penis aan boven- en onderzijde goed met huid is bedekt.

Meestal gebeurt de operatie als het kind tussen 9 en 18 maanden is. Het Flevoziekenhuis verwijst voor deze operatie door naar een expertisecentrum.

Als staand plassen gewoon kan en als er geen kromstand is, is een operatie niet perse nodig.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie via 036 868 87 18.