Onderkaakspeekselklier aandoeningen

Er zijn verschillende aandoeningen aan de onderkaakspeekselklier (glandula submandibularis) die voor klachten kunnen zorgen. Er kan sprake zijn van een ontsteking of een gezwel. Daarnaast zijn er zeldzame speekselklieraandoeningen waarvoor meestal geen operatie nodig is. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Ontsteking

In de klier of in de afvoerbuis naar de mond kunnen speekselstenen voorkomen die de speekselafvoer belemmeren. Als deze speekselstenen vast blijven zitten, kan een chronische ontsteking van de onderkaakspeekselklier ontstaan. Ook zonder speekselstenen kan de onderkaakspeekselklier chronisch ontstoken raken. Als verwijdering van de steen via de mond geen effect heeft, niet meer kan of als de pijnklachten en de ontstekingen ernstige vormen aannemen, kan de arts besluiten de ontstoken onderkaakspeekselklier te verwijderen.

Goedaardig gezwel

Een gezwel in de onderkaakspeekselklier kan worden opgemerkt doordat een bobbel onder een kaakrand ontstaat. Over het algemeen geeft dit geen pijnklachten. Een gezwel van de onderkaakspeekselklier is in ongeveer 50% van de gevallen goedaardig (een cyste, pleiomorf adenoom of Warthin tumor).

Kwaadaardig gezwel

Een gezwel van de onderkaakspeekselklier is in ongeveer 50% van de gevallen kwaadaardig. Uit de klachten valt niet op te maken of het gezwel goed- of kwaadaardig is. Daarom is altijd verder onderzoek nodig is.

Symptomen

  • zwelling (kan ook een teken zijn van een speekselkliergezwel)
  • roodheid
  • pijn (die heviger wordt bij het openen van de mond)
  • droge mond
  • troebel uitziend speeksel
  • soms koorts

Onderzoeken

Ontsteking

Bij een speekselklierontsteking krijg u meestal eerst een echo. Daarnaast is het soms mogelijk om met een dun naaldje cellen uit de zwelling op te zuigen om zo de oorzaak op te sporen.

Gezwel

Als een tumor of cyste wordt vermoed, wordt in de meestal een cytologisch onderzoek gedaan. Hierbij zuigt een dun naaldje cellen op uit de zwelling. Dit voelt net als bloedprikken. De cellen worden vervolgens door een patholoog-anatoom (weefseldeskundige) onderzocht onder een microscoop. In 90% van de gevallen kan deze een uitspraak doen over de aard van de aandoening. Als absolute zekerheid nodig is, moet de speekselklier worden verwijderd voor verder onderzoek.

Behandelingen

De behandelmethode is afhankelijk van de oorzaak. Als een bacteriële infectie de speekselklierontsteking veroorzaakt, is een antibioticakuur nodig. Bij een chronisch of steeds terugkerende ontsteking kan de kaakchirurg de ontstoken klier operatief verwijderen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.