Ondervoeding

Tijdens ziekte of na een operatie is de energie- en eiwitbehoefte hoger. Daardoor is ondervoeding een veel voorkomend probleem in het ziekenhuis. Ongeveer 1 op de 3 patiënten is ondervoed of loopt het risico om ondervoed te raken door ziekte. Hierdoor kan het herstel langer duren en het resultaat van de behandeling verslechteren. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Ondervoeding is te herkennen aan een verandering in het gewicht, vaak in combinatie met een verminderde eetlust.

Symptomen die horen bij ondervoeding zijn:

  • u valt onbedoeld af (3 kg in een maand of 6 kg in 6 maanden);
  • u merkt dat uw kleding ruimer is gaan zitten, of dat uw horloge of riem losser zit;
  • u merkt dat u zichtbaar verminderde eetlust heeft;
  • uw BMI (Body Mass Index) is ≤ 18.5 (18-65 jaar) of ≤ 20 (vanaf 65 jaar) of ≤ 21 (bij COPD) Bereken uw BMI (u komt op de website van het Voedingscentrum)

 U heeft meer risico op ondervoeding als u in het ziekenhuis drink- of sondevoeding heeft gehad.

Onderzoeken

Bij de start van de behandeling bepaalt de diëtist de voedingstoestand. Dit gebeurt met behulp van een medische- en voedingsanamnese en soms lichamelijk onderzoek. De diëtist zal onder andere nagaan hoeveel u bent afgevallen en de volwaardigheid van de voeding berekenen.

Behandelingen

De diëtist behandelt patiënten die ondervoed zijn of die een hoog risico hebben op ondervoeding. De diëtist verricht onderzoek en stelt daarna samen met u een behandelplan op.

Bij ziekte of herstel na een operatie is voldoende eten en drinken extra belangrijk. Als u thuis bent, weeg u dan tijdens ziekte of na een operatie 1 keer per week. Als u merkt dat u onbedoeld afvalt, neem dan contact op met uw diëtist, huisarts of specialist. 

Eten en drinken

Als u weinig eetlust heeft of misselijk bent, kan het moeilijker zijn om genoeg te eten. Een persoonlijk dieetadvies is dan belangrijk. Zodat u voldoende energie heeft om niet (verder) af te vallen en extra eiwitten binnen krijgt om uw spieren in stand te houden. Tijdens uw opname in het ziekenhuis krijgt u daarom eiwitrijke voeding en extra eiwitrijke tussendoortjes aangeboden.

Diëtist

Als u blijft afvallen kan de verpleegkundige of arts een diëtist inschakelen. Een diëtist geeft dieetadviezen om uw gezondheid te verbeteren en die helpen bij een sneller herstel.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken of verplaatsen? Neem dan contact op met de afdeling Diëtetiek via 036 868 8771. Mogelijk staat de voicemail ingeschakeld; u kunt dan uiteraard een bericht voor ons achterlaten.
U kunt een e-mail sturen naar diëtetiek@flevoziekenhuis.nl.

Alleen wanneer u een verwijzing heeft via uw specialist kunt u terecht bij de diëtisten van het Flevoziekenhuis. Zonder verwijzing kunt u terecht bij een diëtist in de eerste lijn, bij u in de buurt.