Ondervoeding bij ouderen

Bij ondervoeding heeft het lichaam een tekort aan voedingstoffen, vooral energie en eiwit. Om aan energie en eiwit te komen gebruikt het lichaam zijn reservevoorraden. Er wordt vetweefsel afgebroken, maar ook spierweefsel. Dit veroorzaakt vermageren en zelfs ondervoeding en een afname van de algehele conditie. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Voeding levert energie in de vorm van calorieën. Energie is de brandstof die nodig is om het lichaam goed te laten functioneren. Zoals lopen, fietsen en huishoudelijke werkzaamheden. Naast calorieën is ook eiwit belangrijk. Eiwit is nodig voor het onderhoud en het herstel van het lichaamsweefsel zoals hart, hersenen, lever, nieren, bloed, huid en spierweefsel. Bij ziekte en behandeling heeft het lichaam vaak extra energie en eiwit nodig om te herstellen en goed te kunnen functioneren. 

Onderzoeken

Als u op de polikliniek Ouderengeneeskunde van het Flevoziekenhuis komt neemt de internist-ouderengeneeskunde of verpleegkundig specialist ouderengeneeskunde ongeveer anderhalf uur de tijd om uw situatie in kaart te brengen. Lichamelijke klachten en uw thuissituatie, maar ook mogelijke psychische problemen komen aan bod. Ook krijgt u een lichamelijk onderzoek.

Behandelingen

Voeding

Ondervoeding kan voorkomen of behandeld worden door vaker te eten en uw voeding energie- en eiwitrijker te maken.
Het is belangrijk dat u voldoende en gevarieerd eet om zo voldoende calorieën binnen te krijgen. Eiwitten zijn erg belangrijk, dit zijn namelijk bouwstoffen voor het lichaam. Eiwitten spelen onder andere ook een belangrijke rol bij de wondgenezing en spierbehoud (in combinatie met beweging). Voedingsmiddelen die veel eiwit leveren zijn: vlees, vis, kip, ei, melk en melkproducten. Daarnaast bevatten peulvruchten witte en bruine bonen, kapucijners of linzen) noten en sojaproducten relatief veel eiwit.

U krijgt uitgebreide adviezen hoe ondervoeding kunt voorkomen en hoe u uw voeding energie- en eiwitrijker kunt maken.

Bewegen

Ook bewegen is belangrijk bij het voorkomen en behandelen van ondervoeding. Regelmatig bewegen voorkomt spierafbraak en helpt bij het (weer) opbouwen van spieren. Bewegen zorgt voor een betere opname van eiwit in de spieren. Elke dag 3 x20 minuten bewegen is voldoende. Onder beweging valt ook lichamelijke verzorging, huishoudelijke zorg, lopen met de rollator. Overleg eventueel met uw (huis)arts of fysiotherapeut welke beweging of oefeningen bij u passen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Ouderengeneeskunde via 036 868 87 17.